A jól megválogatott részvényportfólió biztosíthat kiemelkedő hozamot az elkövetkező időszakban a világ tőkepiacain − vélik a Buda-Cash Brókerház elemzői. A világ tőzsdéin a kockázatos eszközökben bekövetkezett emelkedés egyértelműen a vezető jegybankok által biztosított likviditásbőségnek köszönhető, s ez a hangulat mindaddig fennmaradhat, ameddig az elképesztő mértékű likviditás megmarad a piacokon.

A likviditásbőség ugyanakkor nagy veszélyeket rejt magában − emelte ki Taracky Andrej, a Buda-Cash devizaüzletágának vezetője, aki szerint a befektetők már szinte bármit hajlandóak megvásárolni, ami minimális kamatelőnnyel rendelkezik. Ennek köszönhetően az amerikai bóvlikötvények hozama történelmi mélypontra süllyedt, de ennek köszönhető a hatalmas befektetői kereslet a magyar állampapírok iránt is, annak ellenére, hogy azok hozama is mélypontra süllyedt. Ebben a környezetben ugyan lehet tere az MNB részéről a további kamatcsökkentésnek, azonban kiemelten fontos, hogy a jegybank éberen figyelje a piac rezdüléseit. Ha ugyanis valamilyen okból fordulna a hangulat, akkor pont a magyar piac lehet az, amelyik a legérzékenyebben reagál a negatív fejleményekre. Pont emiatt elképzelhetőnek tartja a forint további emelkedését, akár a 285 forintos euróárfolyamig is, a magyar deviza azonban sérülékeny marad, s a gyengülési hullámok agresszívabbak és nagyobbak lehetnek, ha rosszra fordul a nemzetközi hangulat.

Taracky szerint az amerikai indexek új csúcsokra emelkedésének viszonylag kevesen örülnek, sokan ugyanis lemaradtak a rallyról. Aki ilyen szinteken vásárol, az abban bízik, hogy az amerikai vállalati nyereségek tovább tudnak nőni. Elképzelhető, hogy hamarosan megindul a nagyobb mennyiségű likviditás átáramlása a túlárazott kötvénypiacról a részvénypiac felé. Ha ez bekövetkezik, akkor a jegybankoknak kellene közbelépniük a kötvénypiaci összeomlás megakadályozására. Ugyanakkor éppen ezért nehéz lenne a jegybankoknak a felesleges likviditást csökkenteni a piacokon, s ez komoly inflációs veszéllyel fenyeget.