A BÉT részvényszekciójának teljes forgalma augusztusban meghaladta a 131 milliárd forintot, amiből az azonnali részvénypiacon közel 126 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le a szekciótagok. (A grafikonon a BÉT által hivatalosan publikált duplikált adatok vannak, ami augusztusra 252 milliárd forintot jelent.) Ez 6,3 milliárd forintos napi átlagforgalmat jelent, ami visszaesés az idei havi átlagforgalomhoz képest, ugyanakkor nem meglepetés, hiszen a múlt év augusztusában is tapasztalható volt a forgalom csökkenése a nyári uborkaszezon miatt − közölte a BÉT.  A certifikátok viszont 10,8 százalékos növekedést mutattak az előző év augusztusához képest, ami továbbra is bizonyítja népszerűségük töretlenségét. Kiugró volt az állampapírok 1,2 milliárd forintot megközelítő forgalma, ami idén rekordmagas értéknek számít ebben a szegmensben.

Júliushoz képest az azonnali és a részvénypiaci rangsor első helyére a cseh székhelyű Wood & Company Financial Services a.s. került, e cég 15,6 százalékát bonyolította a részvénypiaci forgalomnak. Őket szorosan követte a Concorde Értékpapír Zrt. a maga 15,1 százalékával, míg a harmadik helyet az Erste Befektetési Zrt. szerezte meg 11,4 százalékos piaci részesedéssel. A sort folytatva szorosan követi az előbbieket az UniCredit Bank Hungary Zrt. (9,6 százalék) és az Equilor Befektetési Zrt. (9,4 százalék).

Augusztusban a származékos piacon közel 950 millió kontraktus cserélt gazdát, több mint 310 millió forintos forgalom mellett, ideértve a gabonakontraktusokat is. Kontraktusszám tekintetében ez 8,1 százalékkal, míg az árfolyamértéken vett forgalmat nézve ez 13,4 százalékkal jelent magasabb értéket, mint az előző év azonos időszakában. A nyári pangás a származékos szekció forgalmára is rányomta a bélyegét augusztusban.
A származékos piac termékcsoportonként vizsgált rangsorainak első helyeit tekintve csak az egyedi részvény alapú határidős termékek piacán történt változás: augusztusban az első helyen továbbra is az Erste Befektetési Zrt. állt, viszont a Raiffeisen Bank Zrt. megelőzte a júliusi második helyezett Budacash Brókerház Zrt.-t. A többi termékcsoportban ugyanakkor az első helyeket tekintve változatlanul az alábbi cégek álltak a vezető helyen: a határidős index kontraktusokban továbbra is a Random Capital Broker Zrt., a származékos deviza termékekben a Raiffeisen Bank Zrt., míg a gabonakontraktusokban az IKR-Bróker Tőzsdeügynöki Kft. foglalta el az első helyet.

Kép: Napi grafikonok

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!