A Balatonnál még rossz a helyzet

Körtési Zsolt, 2009. november 22. vasárnap, 23:00

A cégbírósági adatok szerint a Dunántúlon 2008-ban és 2009 első félévében csaknem megkétszereződött azon cégek száma, amelyek ingatlanközvetítéssel és értékbecsléssel is foglalkozni kívántak. Csak Nyugat-Dunántúlon csaknem kétezren jelentkeztek a különböző, a tevékenység végzéséhez szükséges tanfolyamokra. Az APEH dél-dunántúli regionális igazgatóságának egyik vezető beosztású szakembere szerint nem segíti a tisztánlátást az sem, hogy százszámra vannak olyan cégek, amelyek csupán saját tulajdonú ingatlanok értékesítésével, illetve bérbeadásával foglalkoznak, ráadásul ingatlanközvetítést számtalan ügyvédi iroda is végez. Idén a dunántúli megyékben mintegy ötven, kizárólag ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég ellen kezdődött felszámolási eljárás, a végelszámolás alá került társaságok száma pedig megközelíti százat.
A Balatonnál alig van olyan település, ahol az elmúlt hónapokban ne ment volna csődbe forgalmazással is foglalkozó cég. A gondok főként a kifejezetten e tevékenységre alapított, kis, szerencsét próbáló cégeket sújtották, de a több irodával rendelkezők száma is napról napra olvad - mondta a Napinak Szentiványi László ügyvéd, aki több mint egy tucat tóparti iroda jogi képviseletét látja el. Keszthelytől Balatonfüreden át Siófokig csaknem 30 olyan irodáról van tudomása, amely az ősszel bezárt, illetve már nem végez érdemi munkát. Ez a piaci szereplők túl magas számának és a folyamatosan csökkenő szakmai színvonalnak is betudható. A jobbára jutalékos rendszerben, nemritkán csak néhány hétig dolgozó alkalmazottak sokszor a legelemibb szabályokra is fittyet hánytak.
Mohos Zoltán, a Balatonnál, Veszprémben és Szombathelyen fél tucat irodát működtető Pergamen Kft. gazdasági vezetője elmondta: idei árbevételük várhatóan a harmada sem lesz a tavalyinak, pedig a tóparti ingatlanpiac ilyen mértékben biztosan nem esett vissza. Két irodát már bezártak és várhatóan néhány héten belül a harmadikra is lakat kerül. Mohos szerint akinek nem jutott más eszébe, az ingatlanközvetítéssel kezdett foglalkozni, mondván: kis befektetéssel jó pénzt lehet keresni. Így nyitottak irodát vegyesboltban, lakásban, biciklikölcsönzőben, sőt borkimérésben is. Számtalan példa van arra, hogy egy gyorstalpaló tanfolyamot végzett ember négy-öt vállalkozáshoz is adta a nevét és a papírját. Csak azért kezdtünk el ingatlanközvetítéssel is foglalkozni, hogy több lábon álljunk - mondta a Napinak Burcsa Béla, a kaposvári Szupertengo Bt. cégvezetője. A válság kitörése után megfeneklett ez az üzlet, ennek ellenére a tevékenységet ma sem szüneteltetik, hiszen ha véletlenül eladnak valamit, az bevételt jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK