Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci kétszázalékos növekedési várakozásoknál kevésbé jó hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis idén júniusban − kiigazítatlanul és kiigazítva egyaránt − csupán 0,6 százalékkal bővült év/év alapon (az áprilisi 2,9 százalékos mínusz és a májusi 0,1 százalékos stagnálás után) − derül ki a KSH-nak az előzetessel megegyező részletes adataiból. Májushoz képest az egyhavi teljesítményváltozás 2,2 százalékos zsugorodást mutat. A minimális javulás ellenére idén az első félévben az ipar termelési volumene még mindig 0,4 százalékkal elmaradt a 2011-estől.

Kép: Napi grafikonok

Az ipari export 2012 első félévében 1,0, júniusban 6,2 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva. Júniusban a feldolgozóipari export felét adó két alág közül a járműgyártás kivitele 15,5 százalékkal nőtt, míg a számítógépek és elektronikai termékek gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését, és exportvolumene 0,3 százalékkal mérséklődött. Így tehát már látszik az adatokban a kecskeméti Mercedes-gyár termelése beindulásának jótékony hatása, ám ez önmagában nem képes ellensúlyozni a negatív folyamatokat. Bár a májusi adatok kapcsán az NGM már egyenesen fordulatról beszélt, a piaci elemzők azonban ennél óvatosabbak voltak − és úgy tűnik, nekik volt igazuk. Jelentős javulásra a következő hónapokban sem lehet számíthani. A különféle konjunktúraindexek sem adnak okot optimizmusra. Bár a feldolgozóipari és a várakozásokat aggregáló beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke a júniusi 52,8 pont után a hetedik hónapban 51,9 pont volt, azaz újra meghaladta a stagnálást jelző ötvenes szintet, a Kopint-Tárki nyári feldolgozóipari konjunktúratesztje 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el, ráadásul már az exportőr cégek várakozásai is valamelyest jobbak a nem exportálókéinál.

Kép: Napi grafikonok

A már kissé érezhető Mercedes-hatás reményt ad arra, hogy a magyar ipar elkerüli a recessziót − véli Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője, aki 2012-ben átlagosan egy százalék feletti ipari növekedéssel számol. Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője szerint pozitívum, hogy az ipar rendelésállománya 21,3 százalékkal haladja meg a tavalyit; összességében idén elérhetőnek tartja az ágazat két százalékot meghaladó bővülését.