Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aszály és a téli fagy miatt kipusztult, illetve kitárcsázott repce- és búzavetések helyére jó eséllyel az idén is magas árat elérő napraforgó vagy kukorica kerül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint várhatóan a tavalyinál 37 ezer hektárral nagyobb területen vetnek napraforgót a gazdák, eddig a harmada került ki a földekre. A kukorica vetése még épp csak elkezdődött, itt 42 ezer hektáros pluszterülettel számolnak.

A BÉT határidős jegyzéseit figyelembe véve nem meglepő e vetésterületek bővülése. A napraforgó jegyzése októberi szállításra tonnánként 148 ezer forintnál jár, míg az új termésű kukorica novemberi szállításra 48−49 ezer forint között mozog. A napraforgó még jobban is drágulhat az idei európai repceterméssel kapcsolatos aggályok miatt.  Míg április elején az új termésű repcemag jegyzése tonnánként 138 ezer forint körül alakult, mostanra meghaladta a 142 ezer forintot is.

Nemcsak a területeket igyekeznek növelni a tavaszi vetésű növényeknél a termelők, de a vetőmag-forgalmazók tapasztalatai szerint a hozamokat is. Idén intenzívebb kereslet mutatkozott a drágább, megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett jobb hozamokra képes hibrid vetőmagok iránt − mondta a Napi Gazdaságnak Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója −, a korábbi évekhez képest szűkebb kínálat miatt a legkeresettebbek gyorsan elfogytak. Az idei áremelkedésekről, az értékesített volumenekről a második félév elején lesznek pontosabb adatok, ám Ruthner szerint nem várható jelentősebb piaci átrendeződés a legnagyobb fajtatulajdonosok, piaci szereplők között.

 

Tavaszi vetések 2012
NövényTervezett vetés (ezer hektár)Teljesült (százalék)*
Tavaszi árpa104,9697
Magborsó17,5100
Zöldborsó13,8373
Zab53,6589
Szója36,625
Cukorrépa15,64275
Napraforgó61134
Kukorica1262,57
*április elejére, forrás: Nébih