A tudatos táplálkozás új igényeket jelent a piacon

A SáGa Foods Zrt. az idei évtől Fini Mini márkanéven gyermektermékekkel erősítette szortimentjét. Az e kategóriához is kapcsolódó minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági stratégiáról Hodvogner Gábor minőségbiztosítási vezető nyilatkozott a Napi Gazdaságnak.
Napi Gazdaság, 2013. szeptember 30. hétfő, 00:00

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásaira a több lábon állás, a termelés és a választék optimalizációja volt a jó válasz a SáGa Foods-nál. A cég a fogyasztói elvárások alapján fejlesztette a szortimentet, így többek között magas, 80-88 százalék pulykahústartalmú, ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított, új pulykapárizsi, -sonka és -virsli került a polcokra a főtt húskészítmények kategóriájában. Az új Fini Mini termékek glutén- és laktózmentesek, valamint hozzáadott szóját sem tartalmaznak, mindemellett csökkentett fűszerezésűek, így kifejezetten a gyerekek ízlésére alakítva. A tudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít hazánkban is, különösen akkor, ha a gyermekek étkezéséről van szó, és egyre gyakrabban fordul elő táplálékérzékenység is a fogyasztóknál − mondta lapunknak Hodvogner Gábor minőségbiztosítási vezető. A SáGa termékek adatait éppen ezért a cég az interneten is elérhetővé teszi mindazok számára, akik az összetétel ellenőrzésével kezdik egy-egy készítmény kiválasztását. A szakember szerint erre van is igény, hiszen egyre több egészségvédelmi szervezet és fogyasztó igényli a konkrétabb tápérték- és összetevőlista közzétételét.

A több mint 80 éves múltra visszatekintő vállalatot a rendszerváltást követően, még 1992-ben privatizálták, egy évre rá pedig szakmai befektetőként a brit Bernard Matthews cégcsoport vette át a vállalat irányítását. A jelenlegi cégforma a továbbfeldolgozott termékeket gyártó SáGa Szárnyas Finomságok Kft. és Sárvári Baromfiipari Rt. egybeolvadásával jött létre. Az üzemeik megfelelnek a legszigorúbb európai normáknak, a sárvári egység működésének alapja az ISO 9001 és a HACCP rendszerek, erre épülnek a különböző szállítói és vevői minősítési standardok. A jó minőségű alapanyag biztosítása érdekében integrált minőségirányítási rendszert működtetnek. A standard vizsgálatok, auditok, akkreditációk és tanúsítványok a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek elvárásainak megfelelően éves rendszerességgel kerülnek felülvizsgálatra és megújításra − mondta a minőségbiztosítási vezető. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a SáGa Foods Zrt. által alkalmazott ISO 9001:2009 egy folyamatszemléletű minőségirányítási rendszer. A BRC és IFS egyaránt a jó gyártási és a jó higiéniai gyakorlat segítségével tervezett, a termelés gyakorlati szempontjaira összpontosító rendszerek, amelyek felhasználják a minőségirányítási rendszer egyes elemeit és követelményrendszerét. A gyártásba kerülő, beszállítóktól érkező egyéb anyagok, mint a fűszerek, az adalék anyagok vagy a csomagolóanyagok, szigorú átvételi-ellenőrzési folyamaton mennek keresztül, és csak a minden szempontból megfelelőket veszik át és használják fel. Az alapanyagokat és a késztermékeket egyaránt saját mikrobiológiai és kémiai laboratóriumukban tesztelik. Az iparágban országos szinten például egyedül itt működik érzékszervi laboratórium is. A képzett bírálók által végzett tesztek hasznos segítséget nyújtanak a termékek minőségi színvonalának fenntartásában és az új termékek kifejlesztésében − mondta Hodvogner Gábor. A vállalat saját minősített laboratóriumában egyébként öt szakember dolgozik, de emellett higiénikus és minőségirányítási menedzser is felügyeli az általános vállalati higiéniát és az élelmiszer-biztonságot. A vállalat minőségbiztosítási stratégiája azt az elvet követi, hogy minden, a cég és a fogyasztók számára biztonságot adó technológiát beépítenek rendszereikbe. A SáGa minőségbiztosítási filozófiája bármelyik szabványnál szigorúbb, a termelés élelmiszer-biztonsági szempontból sok tekintetben túlmutat a jelenlegi magyar normatívákon, annak érdekében, hogy a fogyasztók mindig az elvárható magas minőséget kapják a termékek fogyasztásakor.

HOZZÁSZÓLÁSOK