Május elsejével az IPM kiadója, a Word Communications tulajdonába kerül a Figyelő − jelentette be csütörtökön a Sanoma Media Budapest Zrt., amely meghívásos pályázat útján értékesítette az üzleti hetilapot. Az aláírt szerződés a Figyelő hetilap, valamint a hozzá kapcsolódó eszközök és vagyoni értékű jogok átruházásáról szól. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, nem hivatalos információnk szerint százmillió forint körüli összeget adtak érte.

Vajdics Enikő, a Word Communications ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy saját forrásból finanszírozták a vételt, de elképzelhető, hogy a későbbiekben a lap működtetéséhez szükség lehet banki forrásra. A Figyelő hirdetési felületeit 2012 végéig változatlanul a Sanoma Media Budapest értékesíti. Vajdics Enikő elmondta, hogy céljuk egy független, megbízható gazdasági hetilap kiadása és fejlesztése. Ebben támaszkodni kívánnak a Figyelő több évtizedes hagyományaira, szerkesztőségi gárdájára. A lap kiadása veszteséges, Vajdics szerint azonban egy kisebb, rugalmasabb rendszerben nem terhelődik a kiadványra  akkora költség, például a vezetőség is jóval kisebb létszámú lesz.

A Sanoma az fn.hu nélkül adta el a Figyelőt, s a kiadó azt tervezi, hogy legkésőbb 2012. március végéig megjelenik a lap internetes kiadványa, a figyelo.hu. A cég nem egy új hírportállal akar előállni, más irányba haladnának. A kiadó ugyanis hisz abban, hogy a felhasználók hajlandóak fizetni a hiteles információért, ezt megalapozhatja, hogy az IPM online változatának is már több száz fizetős ügyfele van. Emellett természetesen a nyomtatott terméket is fejleszteni akarják, példányszámát növelni szeretnék. A Matesz adatai szerint a Figyelőből az elmúlt év negyedik negyedévében átlagosan több mint 12,8 ezret adtak el hetente.

A Word Communications Kft.-t 2002-ben alapították, a társaság jegyzett tőkéje nyolcmillió forint, fő tevékenysége a folyóirat és időszaki kiadvány kiadása. Az Opten Kft. cégtárának adataiból kiderül, hogy Word Communications Kft. 2008-as 207 milliós értékesítési árbevétele 2009-re 168 millió forintra csökkent, üzemi eredménye 932 ezer forintról 11 milliós veszteségbe fordult. A napi.hu gyűjtése szerint a cég mérleg szerinti eredménye is mínuszt mutatott 2008-ban és 2009-ben is: 3,4 milliót, illetve 14,7 milliót. Kötelezettségállománya 2009-ben meghaladta a 83 millió forintot. A kiadó 2009-es 14 millió forint veszteségét ledolgozta, s tavaly némi plusszal zárt − mondta Vajdics.

A kiadó Vajdics Enikő és a Hologram V.M. Kft. tulajdonában van, ez utóbbi cég hologramkészítéssel és -forgalmazással foglalkozik, és Varga Miklós érdekeltségébe tartozik. A Hologram V.M. 2009-es 180 milliós nettó értékesítési bevétel mellett 77 milliós mérleg szerinti veszteséget könyvelt el, tartozása ekkor 218 millió forintra rúgott. Információink szerint ebben szerepet játszott egy nagy beruházás, s e cég is javítani tudott eredményén 2010-ben.