Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nettó 375 millió forintos megbízást adott a tavaly év végén államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek a 2014-es országgyűlési választások lebonyolításához szükséges alkalmazások rendszertervezésére, a nemzeti választási rendszer kifejlesztésére, a meglevő hálózathoz illesztésére és az alkalmazások üzemeltetésére − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztatóból. Az NVI hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzésen, csak ezzel a céggel tárgyalva állapodott meg a szerződés teljesítéséről. A hirdetmény nélküli eljárást "előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősségre" hivatkozva választotta az NVI. A napokban megjelent közbeszerzési tájékoztató szerint az IdomSofttal már augusztus 12-én megállapodtak, az eredetileg becsült összegnél (nettó 420 millió forint) olcsóbban, 375 millió forintért.

A Céginfo.hu adatai szerint az IdomSoft Zrt. 2012 végén 61 főt foglalkoztatott, jelenleg pedig 102 dolgozót; jegyzett tőkéje 63,4 millió forint. Nettó árbevételét a 2011-es 1,64 milliárd forintról 2012-ben 1,73 milliárdra növelte. A társaság a tavaly elért 189 millió forintos adózott eredményéből 180 millió forintos osztalék kifizetését hagyta jóvá a tulajdonosnak (amely akkor a Vertán György többségi érdekeltségébe tartozó Tigra Business Intelligence Kft. volt). A társaság 2011-ben 312,1 milliós eredményt ért el, ezt az összeget, valamint az eredménytartalékból 15,4 millió forintot, azaz összesen 327,5 milliós osztalékot hagytak jóvá az üzleti év végén, ami az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosát illette meg. (A zrt. többségi tulajdonosa akkor az Idom 2007 Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. volt, amely Schäffer István vezérigazgató érdekeltségébe tartozott − Schäffer egyebek mellett 1998−2009-ben a központosított közbeszerzéseket is lebonyolító Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, mai nevén Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság főigazgatója volt. Az IdomSoftban akkor részvényes volt még Schäffer István, Kovács Zoltán és Deményné Kertész Krisztina − derül ki az e-beszamolo.kim.gov.hu portál adataiból.)

Az IdomSoft Zrt. 2010. december végén jött létre az Idom 2000 Konzulens Zrt. jogutódjaként. A főként közigazgatási informatikai rendszereket szállító céget 2012 decemberében vásárolta meg 1,3 milliárd forintért a magyar állam tulajdonában lévő Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) (Napi Gazdaság, 2013. március 4.). Az adásvétel érdekessége, hogy a kormány november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az IdomSoft közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét, a szerződést pedig már december 21-én aláírták és a Versenyhivatal január 13-án jóváhagyta a tranzakciót. Az IdomSoft tevékenységének döntő részét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) számára nyújtott informatikai szolgáltatások jelentik. A cég az elmúlt közel másfél évtizedben számos − a közigazgatás alapműködését meghatározó, az állampolgároknak is szolgáltatásokat nyújtó − informatikai rendszert fejlesztett. Az Atlatszo.hu tavaly novemberi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy az IdomSoft fő megrendelőjének számító KEKKH elnöke az a Vetési István, aki az IdomSoftot átvilágító, majd megvásárló NISZ felügyelőbizottságának tagja is, illetve közvetett üzleti kapcsolatban van az IdomSoft többségi tulajdonosával, Vertán Györggyel.