Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cimvédéssel zárult az idei Balatoni Évadnyitó, a versenyt ugyanis a tavalyi győztes, a Team Kaáli (Virág Flóra kormányos, Belle Örs, Sallai Gábor, Kadlecsik Márton, Tisóczki Ferenc, Bödör Gergely, Debreczeni-Mór István) nyerte kevesebb mint 43 perces idővel. 

Második lett az RSM (Vándor Róbert kormányos, Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Bali István, Fekete András, Margitics Botond) alig több mint 44 perces eredménnyel. 

A harmadik helyen - közel 45 perces idővel - a Prospex-Delta (Kaiser Kristóf kormányos, Haidekker Elemér Péter, Munka Márton, Szigeti Stacey Dániel, Dávid Dániel Dávid, Weidinger György, Rauschenberger Miklós) ért célba.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a verseny előtt mondott köszöntőjében Balatonfüredet a magyar vitorlázás fővárosának nevezte.

A szövetség legfőbb céljának a Balatonon és más más hazai, valamint külföldi vizeken hajózó közösség összetartását jelölte meg. Kiemelte:

oldaná a hobbi- és versenyvitorlázók közti vonalat, hiszen része a magyar vitorlás közösségnek a hobbivitorlázók közössége is

Szólt a balatonfüredi Kékszalag Portról is, amelyet bárki felkereshet, és regisztráció után kajakok, kenuk, SUP-ok és vitorlás hajók bérlésére is van lehetőség.

Czunyiné Bertalan Judit, az észak-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az élhető Balatonhoz széles körű összefogásra és partnerekre van szükség. Ilyen partnerek a Balatonnál élők, a települések vezetői és országgyűlési képviselői akik közvetíteni tudják a lakosság igényeit a döntéshozók felé, valamint fontos partnerek a sportszervezetek és szövetségek is – tette hozzá.

Kijelentette: a szezonnyitó egyaránt szól azoknak, akik versenyszerűen sportolnak, és azoknak, akik hobbiként művelik a vitorlázást, de a tónál élőknek, és az odalátogatóknak is.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere megjegyezte: az idei évet a térségben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program határozza meg.

A polgármester a vitorlás szövetséget Balatonfüred stratégiai partnerének nevezte, akik évente több nemzetközi versenyt hoznak a városba, majd felhívta arra a figyelmet, hogy Balatonfüredről indul a Kékszalag tókerülő verseny is.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt kérte a Balatonhoz látogatóktól,

hogy óvják, vigyázzák a tavat, hogy száz év múlva is ugyanígy lehessen élvezni.

Azt kívánta, hogy a 2024-es olimpiai év előtt sikerüljön a versenysportolóknak is megvalósítani céljaikat.

Vörösmarty Éva, a Veszprém vármegyei közgyűlés alelnöke az eseményen plakettet adott át a vármegyei értéktárba beválasztott Balatonfüredi Yacht Clubnak, amelyet Varga Lajos és Böröcz István vett át.

Az első ünnepélyes balatoni "vitorlafelhúzót" 1935 nyarán tartották, majd később alakult ki az a hagyomány, hogy meg is koszorúzzák a tavat. A koszorút idén is a tó legrégebbi vitorlásáról, a 126 éves Kishamisról dobták a Balatonba.

A balatonfüredi évadnyitó nagyhajós versenyre idén 235-en neveztek, a versenyzőknek öt óra alatt kell teljesíteniük a Balatonfüred-Alsóörs-Tihany-Balatonfüred távot.