Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert még nem töltötte be a 14. életévét – közölte a belgrádi főügyészség.

A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

Nálunk is főszabály a 14. életév, de…

A Napi.hu megkeresésére Bátki Pál büntetőjogász elmondta: a magyar szabályozás alapvetően jó és szigorú. A 2013. július 1. napjával hatályba lépő 2012. évi C. törvény a büntethetőséget, főszabályként, a 14. életév betöltéséhez köti.

Ám a jelenleg hatályos büntetőjogi kódex a következőket is kimondja.

Bár főszabályként nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, ám az emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, a testi sértés, a rablás és a kifosztás elkövetője, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, mégis büntethető.

Azóta a jogalkotó a terrorcselekményt is bevette a kivételek közé.

A büntetőjogász szerint további szigorításoknak nem igazán lenne értelme, talán még elképzelhető, hogy a kivételek közé újabb bűncselekményfajták, újabb törvényi tényállások kerülnek be, tágítani lehet a kört, ám a büntetőjogi eszközök itt véget érnek.

A belátási képességről a bíróság felkérésére pszichiáter dönt.

A belátási képesség vizsgálatának részletszabályait a Legfőbb Ügyészség körlevele tartalmazza. Ennek megállapításai szerint a fiatalkorú terhelt elkövetés kori büntetőjogi belátási képességének vizsgálatának alapját az elmeállapotára vonatkozóan elvégzett igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálat adja.

Ugyanakkor be kell szerezni és a szakértő rendelkezésére kell bocsátani a fiatalkorú terhelt vonatkozásában készült környezettanulmányt, pedagógiai és iskolai jellemzést, az esetleges gyermekvédelmi intézkedésekre, illetve a korábbi megbetegedésekre, a fizikai és pszichés állapotra vonatkozó orvosi iratokat, dokumentumokat.

Megfelelő belátási képességgel rendelkező,12. évüket betöltő gyermekek legsúlyosabb büntetése 1 évtől 4 évig tartó javítóintézeti nevelés lehet.

Szociológia, gyermekvédelem, pedagógiai nevelés

Ha a 12. életévét már, a 14. életévét még nem betöltött elkövető belátása hiányzik, akkor megszűnik ellene minden eljárás – húzta alá dr. Bátki Pál. Ha belátási képességgel rendelkezik, nem gyermekkorú többé, így fiatalkorúként eljárás alá vonható. Ebben az esetben a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok érvényesek rá.

Elérkeztünk tehát a büntetőjog politika határához. Itt már a szociológiának, a gyermekvédelmi intézkedéseknek, a pedagógia nevelésnek van szerepe, a pontos felméréseknek, elemzéseknek. Lehetséges, hogy a természeti csapásokhoz hasonlóan nem emelkedett meg a fiatalkorúak által elkövetett büntetendő cselekmények száma, csupán a mai kommunikációs viszonyok között azonnal értesülünk a történtekről.

2013 óta, 131 esetben ítéltek el

A Napi.hu korábban megírta: az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint 2013 óta összesen 131 esetben ítéltek el 12-14 év közötti gyermeket. A bűncselekményfajtákon belül toronymagasan vezet a rablás és kifosztás, 123 esetben hozott döntést a bíróság.

Hivatalos és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak 6 esetben történt, sajnálatos módon 2 emberölésről is beszélhetünk. Javítóintézeti nevelést 88 alkalommal rendeltek el.

Bűncselekmény szülinapon

Nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy mi a teendő, ha valaki a 12, 14 vagy 18 születésnapján követi el a bűncselekményt. Annak idején a Legfelsőbb Bíróság egy eseti döntésében foglakozott ezzel, miszerint ha bűncselekményt azon a napon követi el valaki, amely naptári napon 18 évvel azelőtt született, fiatalkorúnak kell tekinteni. Lényegében ez 12 év plusz 1, 14 és plusz egy nap, 18 év plusz egy napot jelent.