Hamarosan elkezdődik 108 szabolcsi és borsodi település bezárt hulladéklerakóinak rekultivációs beruházása − jelentette be a múlt héten Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke. A programot száz százalékban az EU és a magyar állam támogatja, első ütemben 7,2 milliárd forinttal. A hulladéklerakókat felszámolják és területüket újrahasznosítják, a kivitelezésre kiírt közbeszerzésen a munkákat három részre osztotta az önkormányzati társulás. Az első részt nettó 1,71 milliárd forintos ajánlattal a Közgép Zrt. nyerte meg a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.-vel és a Swietelsky Magyarország Kft.-vel közösen. A másik két részben a Strabag MML Kft., illetve az SB-2012 Szabolcs Konzorcium (amelynek tagja a Strabag MML és a Depona Plusz Építőipari Kft.) végezheti el a rekultivációt, az előbbi nettó 1,66 milliárd, az utóbbi konzorcium 1,7 milliárd forintért.

Versenytárs nélkül, egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a Közgép konzorciuma a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás szilárdhulladék-lerakók felszámolására és rekultivációjára kiírt közbeszerzését is, nettó 3,77 milliárd forintért. A Közgép a Penta Általános Építőipari Kft.-vel, a DHJ Építő Kft.-vel, a Design Termelő, Szolgáltató, Kereskedelmi Kft.-vel és a RexTerra Építőipari Kft.-vel együtt (Érsek-Kert Konzorcium néven) a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye 80 településének 38 hulladéklerakóját rekultiválhatja − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). A hulladékprojektekben otthon van a Közgép, konzorciumtársaival összesen közel nettó húszmilliárd forintért végzi el a Dél-Balaton és Sió-völgye, valamint Kaposvár és térsége hulladékrakóinak rekultivációját, továbbá részt vesz a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program megvalósításában is (Napi Gazdaság, 2012. május 31.)

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a közelmúltban tette közzé a TED-en, hogy a Gyoma és Békéscsaba közti vasúti vonalszakasz rekonstrukciós munkáit a Közgép, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Magyar Aszfalt Kft. alkotta Békés-2012 Konzorcium nyerte meg nettó 38,97 milliárd forintért. A magyar nyertes két nemzetközi konzorciumot előzött meg az eljáráson − derül ki a NIF közbeszerzési tájékoztatójából. Pályázott még az A-Híd Építő Zrt.-vel és a Vasútépítők Kft.-vel közösen a német H. F. Wiebe GmbH & Co. KG és a cseh OHL ZS, a.s., valamint harmadik ajánlattevőként a spanyol Ortiz Construcciones y Proyectos S. A. és a Contratas y Servicios Ferroviarios S. A. A nyertes konzorcium feladata a vasúti pálya, a felső vezeték, a vasúti műtárgyak és az utak építési munkái; a vonalszakaszon három állomást átépítenek (Csárdaszállás, Mezőberény, Murony), valamint több aluljáró is épül. A felújítás uniós támogatással, a Közlekedés operatív program keretében valósul meg. A Közgép több, jelentős vasúti fejlesztésben is részt vesz.