A biztonsági- és vagyonőrök szervezete második alkalommal rendezett intézkedéstechnikai napot Székesfehérváron. A rendezvényen a gyakorlati tudnivalókról tartottak bemutatót a vagyonvédelmi szakmában dolgozó munkavállalók és cégek részére – számolt be a FEOL Fejér Vármegyei Hírportál.

Azért kérnek fel engem, mert jártas vagyok ezekben a dolgokban, hiszen negyven éve foglalkozom küzdősportokkal. Azokat lehetőségeket, mozdulatokat szeretnénk megmutatni, gyakorolni, amik hasznosak lehetnek a mindennapi munka közben, de ezek valójában csak gondolatébresztőnek minősülnek a vagyonőrök számára, hiszen mindenki tudja, hogy ezeket a fogásokat egy-két óra gyakorlás alatt nehéz megtanulni

– nyilatkozta Molnár Jenő, a kamara önvédelmi sportokhoz értő tagja, aki arról is beszélt, hogy viszonylag idősebb korosztály dolgozik ezen a területen.

A szekértő azt is felidézte, hogy a vagyonvédelmi törvény értelmében megengedett az arányos mértékű fizikai kényszer alkalmazása:

Ha rendezvényről vagy objektumról beszélünk, és ha valaki az objektum biztonságát vagy rendjét zavarja, például, ha jogosulatlanul tartózkodik az adott helyen, akkor arányos mértékű fizikai kényszerrel el lehet távolítani. Megfogom, és megkérem fáradjon ki. Kivezetem, ez a legegyszerűbb, és ha ez nem működik, mert ellenáll, de még nem támad, akkor lehet hívni segítséget és többen rávenni a távozásra.

De ha megtámadják a biztonsági őrt, akkor már fizikai kényszerrel, támadáselhárító eszközökkel is védekezhet. Engedélyezett a spray, a gumibot, sőt a törvény alapján a kutya és a lőfegyver is.

Elengedhetetlen a képzés, mert az állomány 99 százaléka nem felkészült a szakszerű kényszerítő intézkedésre

– fogalmazott a tréning szükségességéről a szakmai nap alkalmából Kovács Tarsoly Gábor, a kamara megyei elnöke. 

Milyen jogai vannak egy biztonsági őrnek?

A biztonsági őrök, kidobók, testőrök, pénzkísérők, vagyis a személy- és vagyonőrök munkájukat a rendőrség által kiadott engedély és igazolvány birtokában végezhetik. Hatósági jogkörrel azonban nem rendelkeznek, és a hatóság eljárását sem akadályozhatják.

Bővebben