Március közepétől kezdtek el szállingózni a levelek az évekkel ezelőtt bontásra ítélt Hős utcai lakótömb még megmaradt lakástulajdonosainak. A borítékok tartalma arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon – írta a Népszava.

A levélből az is kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexumának megépítése a cél. Jogalapként két kormányhatározatot említ a kormányhivatal:

  • Az első, még 2020-ban kelt és a komplexum megvalósításáról szól, amelyben az Orbán Viktor vezette kabinet a belügyminisztert és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg a X. kerületi Hős utca 15/A–B számú ingatlan átadásával kapcsolatos tárgyalások lebonyolításával. 
  • A másik kormányhatározatnak azonban csak a száma ismert, a pontos tartalma nem. A kétezres sorszámú kormányhatározatok ugyanis afféle „féltitkos” dokumentumok. 

A bontáshoz vezető úton az ingatlanok igazságügyi szakértői becslése az első lépés. Ennek alapján tesz majd vételi ajánlatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Ha a lakástulajdonos nem fogadja el a felkínált összeget, akkor kezdetét veszi a kisajátítási eljárás. 

A Kőbányai Önkormányzat 2017 végén 2,1 milliárd forintot kapott a Belügyminisztériumtól a szegregátum felszámolására. A kerület első körben 4,2 milliót ajánlott a tulajdonosoknak, végül saját számításaik szerint átlagosan 6,3 milliót fizettek lakásonként. A tulajdonosok zöme a kártalanítást választotta, míg két lakást kisajátítással szereztek meg.