Szijjártó Péter nyomatékosította, „semmi sem elég", amit a magyar kormány tesz.

Quest erre kijelentette, „bármerre nézünk, úgy tűnik, hogy a magyar kormány szembemegy az EU-val.” Hozzátette, nem várja el, hogy Szijjártó Péter azt mondja, hogy antidemokratikusak. Feltette a kérdést, „de amikor a The Economist arról ír, hogy Orbán Viktor hogyan üresítette ki a magyar demokráciát, amikor a Parlament választási autokráciaként írja le Önöket, mások azt mondják, hogy Önök csak részben szabad ország, akkor értsem úgy, hogy mindannyian tévednek

Szijjártó Péter szerint „ők sértegetnek minket.”

A problémájuk szerintem az – tette hozzá, hogy itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes.

„Ez egy jobboldali kormány, ez egy kereszténydemokrata kormány, ez egy nagyon hazafias kormány, ez a kormány szembe megy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben, és mindeközben ez a kormány sikeres. Mert egy dolgot ne felejtsünk el, választást nyerni nagyon bonyolult dolog, de választást nyerni négyszer egymás után, nagy fölénnyel, na az nagyon nehéz.”

 

Richard Quest felsorolta az EBESZ kifogásait, köztük azt, hogy „Magyarországon nem biztosítanak egyenlő feltételeket, a média jelentős mértékben elfogult a kormánypárt irányába, hűtlenül kezelik az állami erőforrásokat, hiányzik az átláthatóság, és mindez elfogultsággal és kiegyensúlyozatlansággal jár.”

Szijjártó Péter erre egy meghívást adott át a műsorvezetőnek egy úgynevezett feltárásra.

„Ha megnézzük az EBESZ jelentéseit, akkor van egy tendencia. Valahányszor egy jobboldali párt választást nyer, ilyen jelentéseket olvashatunk. Amikor egy liberális párt nyer választást, minden tisztességes volt, minden rendben volt, minden tiszta volt, minden átlátható volt. Tehát ez egyértelműen egy politikailag elfogult nyilatkozat.”

Quest a vitába beleállva úgy fogalmazott, „az OECD azt mondja, hogy Magyarországnak jelentős előrelépést kell tennie a vesztegetésre és korrupcióra vonatkozó ajánlások kezelésében. Most Önök a legrosszabb ország az EU-ban, a 27. helyen állnak az átláthatóság terén a Transparency International szerint.”

Szijjártó Péter szerint a tényekről kell beszélni.

Én azt értem, hogyha van egy ország, amelynek világos növekedési pályája van, mindenféle nehézség ellenére, beleértve a COVID-ot, beleértve a háborút a szomszédságban, beleértve azt, hogy nem kapja meg az EU-s pénzeket; ezzel együtt még mindig növekedési pályán vagyunk. A gazdaság évről évre növekszik. Évről évre megdöntjük a beruházási rekordokat. Gondolja, hogy mindez lehetséges lenne, ha rendszerszintű korrupció lenne?!

Richard Quest az új ugandai melegellenes törvényről is kérdezte a magyar külügyminisztert. Arról érdeklődött, hogy a magyar miniszter elismeri-e, hogy a saját pártjának és kormányának is vannak ezzel kapcsolatos problémái, készek-e ma este egyértelműen kiállni és megkérni Uganda elnökét, hogy ne írja alá ezt a törvényt?

Szíjjártó Péter úgy fogalmazott, nincs ismeretében a törvénynek,  de ha valakit azért fenyegetnek, mert hisz valamiben,  mert bármilyen közösséghez tartozik, mert beleszeret valakibe, ha ezért fenyegetik – akár halálbüntetéssel is –, azt én határozottan elítéli mert itt, ebben az országban, függetlenül attól, hogy ki kibe szerelmes, függetlenül attól, hogy  milyen közösséghez tartozik, itt biztonságban van és védi az alkotmány.

"És amíg ez a kormány a helyén van, addig senkinek sem kell félnie, senkinek sem kell félnie, tartozzon bármilyen közösséghez, legyen szerelmes bárkibe is.”

Richard Quest a Kreml elleni támadásról is kérdezte a magyar külügyminisztert, aki azt mondta, nem tudja, mi történt, de egy dolgot biztosan tud, minél tovább tart ez a háború, annál több ilyen eseményre kerülhet sor, és minél több ilyen esemény történik, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. „

Tehát egy olyan szomszédos ország képviselőjeként, amely nagy veszélyben van egy esetleges eszkaláció miatt, sürgetem ennek a háborúnak a lehető leghamarabbi befejezését. Amint befejeződik, ilyen eseményekre nem kerül sor, és akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy megmentsük az emberek életét.

Válaszul a műsorvezető arra mutatott rá, hogy a magyar kormány nem támogatta teljes mellszélességgel a NATO-t és a katonai tevékenységét, de Szijjártó azt mondta, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a NATO ne váljon a konfliktus részévé, és ne kerüljön közvetlen konfliktusba az Orosz Föderációval.

Mi ragaszkodunk a NATO ezen döntéséhez, és remélem, hogy ez a döntés a jövőben is érvényben lesz, mert ha a NATO közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozza magában. És ezt egyikünk sem szeretné.

svéd NATO-csatlakozás aláírásától való vonakodásról Szíjjártó azt mondta

Ez az ország és az emberek ebben az országban rendkívül nagy árat fizettek már ezért a háborúért. Az infláció az egekbe szökött, az energiaárak az egekbe szöktek, az élelmiszerárak az egekbe szöktek ebben az országban. És mi mindent megtettünk azért, hogy segítsük az ukrán embereket ebben a háborúban. Több mint egymillió menekültet fogadtunk be ebbe az országba. Több mint 1300 iskola és óvoda vesz fel ukrán gyerekeket és diákokat. Mindent megtettünk, hogy segítsünk az ukrán embereknek. De egy dolgot nem fogunk megtenni: soha nem tennénk semmilyen olyan lépést, amely egy esetleges eszkaláció nagyobb kockázatát hordozná magában. Kérem, értsék ezt meg, mint egy szomszédos ország, és mint egy olyan nemzet tagja, amelynek tagjai meghalnak ebben a konfliktusban, mindent megteszünk azért, hogy megállítsuk ezt a háborút. Ez a legfontosabb kérdés.