A városvezető posztjában azt írta, a szolidaritás elvével egyetért, a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartja, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak.

A magam részéről – csökkentve a hozzájárulás mértékét – a magas gazdasági teljesítményű település agglomerációjában teríteném szét a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra – adott javaslatot a kormánynak. Hasznosságát pedig nehéz lenne vitatni, hiszen az emberek mindennapjait tenné könnyebbé, emellett gazdaságfejlesztési célokat is szolgálna.

Cser – Palkovics András leszögezi, a költségvetés tervezete, amelyet tegnap nyújott be a pénzügyminiszter az Országgyűlésnek, nem változtat a szolidaritási hozzájárulás számításának képletén 2024 – ben.

Szerencsére nem igaz tehát, hogy a kormány drasztikusan emelné a szolidaritási adót! (Mert valahol ez adó, ki kell mondani). Emellett a befizetendő összeg emelkedhet egyes önkormányzatoknál.

Az emelkedésnek két oka is lehet:

  • az első, hogy csökkent adott település állandó lakosságszáma azonos vagy növekvő gazdasági teljesítmény mellett.
  • a második, hogy növekedett a gazdaság teljesítménye, így az adott település helyi iparűzési adóalapja (és ezáltal az adóbevétele is).

Alapvetően ez a két tényező befolyásolja ugyanis a település adóerőképességét, így a szolidaritási hozzájárulás összegét is – tette hozzá.

Várhatóan egyébként jövőre is magasabb összegű támogatást kap majd Székesfehérvár az állami költségvetésből önkormányzati feladatokra (nem is beszélve a fejlesztésekről), mint amekkora összegű lesz a szolidaritási hozzájárulás – fogalmazott Cser-Palkovics András.

A főváros a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei összegének csökkentéséért keresetet nyújt be a Fővárosi Törvényszékhez 

 

Karácsony Gergely főpolgármester április 19-én, a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: vitatják a szolidaritási hozzájárulás törvényességét, ami az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.

Varga Mihály visszaszólt Karácsony Gergelynek: A felelőtlen, pazarló gazdálkodás vezetett ide

A főváros nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét - közölte a főpolgármester. Azt is mondta, a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány „finanszírozását" az elkövetkező hónapokban. A pénzügyminiszter is reagált: szerinte Karácsony Gergelyék „kiürítették a főváros kasszáját”, ezért nem szeretnének adót fizetni. Bővebben >>>