Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. Ez újabb fontos mérföldkő ahhoz, hogy a napi betegellátásban is megjelenjen a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyelet - mondta Kriller Norbert, a Prima Medica Egészségközpontok fejlesztési vezetője.

Millió felett a betegek száma

A cukorbetegség népbetegség lett, 2021-ben globális adatok szerint 537 millióan szenvedtek anyagcsere-rendellenességben, előrejelzések szerint 2030-ra pedig már közel 650 millióra nő betegek száma. Magyarországon 750 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont ugyanennyi ember élhet úgy, hogy nem tud betegségéről.

Az informatikai megoldást Kriller Norbert szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott ellátásban is lehet majd használni, csak olyan orvosra van szükség, aki alkalmazza ezt az új technológiát. 

 

Forrás: 77 elektronika

A hatalmas adatmennyiségből kinyerhető információk jelentősége, hogy sokkal hatékonyabbá válhatnak az orvosi kutatások és vizsgálatok. A vércukorszint adatok felhőalapű elérhetőségének technológiája már megjelent a hazai magánegészségügyben is: a Prima Medica Egészségközpontok és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével kialakított informatikai feltételeknek köszönhetően a páciensek okoseszközökön mért vércukor adatai elérhetővé válnak az EESZT-ben, a tárolt páciens adatokat pedig a szakorvosok le tudják hívni az intézmény saját fejlesztésű applikációján keresztül.

A rendszert használó betegeknél már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végig lapozni a betegek diabétesznaplóját, a szakorvosok sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetnek ezekhez az értékekhez

 – mondta a szakember.

Magyarországon a 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki elsőként azokat a megoldásokat, amelyek széles körben teszik lehetővé a vércukor-önellenőrzés a cukorbetegek számára. A vállalat innovációjának köszönhetően okoseszközökkel szinte klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést végezhetnek otthonukban is a páciensek. 2010-ben indították el az első hazai telemedicinás rendszert, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást, amelyet 2022 novemberében, a magyar telemedicinás rendszerek közül elsőként sikeresen integráltak az EESZT-be.

A magánegészségügyben ez egy újabb fontos mérföldkő, hogy a napi betegellátásban is megjelenjen a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyelet.

Az adatok megosztása az egészségügyi ágazatot is átformálja: az új technológiák pontosabb diagnózisok felállítását teszik lehetővé, a prediktív analitikának pedig a megelőző orvoslásban is fontos szerepe van – mondta Kriller Norbert.

A páciens által mért adatok integrálásának köszönhetően még inkább erősíthető az ellátás személyre szabottsága. A rendszer arra is képes, hogy jelezzen az orvosnak, ha kiugró adat jelentkezik, így lehetőség van a gyors beavatkozásra is.