Az április 7-ei, egészségügyi világnap alkalmából közzétett kutatás szerint a magyar nők 20, a férfiak 24 százaléka egyáltalán nem hisz az egészségmegőrzésben. Az ötvenes korosztály viszont tettekben is kiemelkedik az egészségtudatosság terén. 

75 évvel ezelőtt, 1948. április 7-én alakult meg az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Erre emlékezünk az egészségügyi világnapon. Az elmúlt évtizedekben az egészség fogalma több ízben bővült, módosult, a kezdetekkor a WHO a következőképp írta le: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Csak akkor kapjuk össze magunkat, amikor már baj van

A magyarok 78 százaléka tartja fontosnak az egészségmegőrzést, de a felmérésben résztvevők csaknem fele (45 százalék) hiába tudja, hogy fontos, csak akkor jut eszébe, hogy tenni is kellene érte, amikor már beteg. Minden  harmadik válaszadó mondta, hogy folyamatosan tesz is az egészségének a megőrzéséért.

Tudatosság tekintetében kiemelkednek az ötvenesek és a harmincasok.

Az ötvenes korosztály 44 százaléka, a harmincasnak pedig a 37 százaléka mondta, hogy tisztában van azzal, hogy fontos az egészségének megőrzése, és folyamatosan tesz is ezért. Ezzel az előbbinél át is billent a mérleg nyelve: egyedül az ötvenesek körében vezet azok aránya, akik tudják is, hogy fontos az egészségmegőrzés, és tesznek is érte. A harmincas korosztály áll a legközelebb ahhoz, hogy ez róluk is elmondható legyen.

Az ENSZ-nek definíciója van rá, de sokan kételkednek benne

A felmérés szerint a magyarok 22 százaléka nem hisz az egészségmegőrzésben, amelyet az ENSZ a következő módon definiált: „az egészégmegőrzés olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel”.

A férfiak egynegyede, a nők egyötöde válaszolta a kutatásban, hogy igazából nem hisz ebben.

Az iskolai végzettség fokával egyre nő a tudatosság. A 8 általánost végzettek 32, a szakmunkások 29, az érettségivel rendelkezők 19, a diplomások 12 százaléka mondta, hogy az egészségmegőrzés szerinte humbug vagy hogy azért nem hisz benne, mert szerinte a genetikát nem lehet kicselezni.

Vitaminokkal őrizzük az egészségünket

Mikről gondoljuk azt, hogy hozzájárulhatnak az egészség fenntartásához, javításához? A listát a vitaminok, étrendkiegészítők vezetik, a válaszadók 72 százaléka jelölte meg ezeket. Grósz Béla, a Pilulka.hu online drogéria magyar piacért felelős ügyvezetője elmondta, hogy az eladási adataik is ezt támasztják alá, hiszen náluk a baba-mama termékek után a vitaminok és az étrendkiegészítők a legkelendőbbek.

Tudatos egészségmegőrzés nélkül aligha élhetünk egészséges életet. Szomorú, hogy vannak olyanok, akik nem hisznek ebben. Meglehetősen elkeserítő az is, hogy csak a magyarok 11 százaléka mondta azt, hogy sokat mozog, mert tudja, hogy ezen áll vagy bukik az egészsége

– tette hozzá az ügyvezető, aki a profi kerékpársportból érkezett az üzleti világba.

A felmérés 968 fő megkérdezésével készült 2022 novemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Pilulka megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.