A Miskolci Egyetem honlapján jelenleg is Varga Judit igazságügyi miniszter van feltüntetve az intézményt fenntartó alapítvány elnökeként, ahogy a Szegedi Tudományegyetem alapítványának kuratóriumi tagjainál sem törölték még Lantos Csaba energiaügyi miniszter nevét – szúrta ki a Népszava.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) fenntartó alapítvány irányító testületéből Nagy István agrárminiszternek és Lázár János építési és közlekedési miniszternek is távoznia kellett, az ő nevük már nem szerepel a kuratóriumi tagok között. A MATE a lap megkeresésére annyit írt, hogy türelmet kérnek, az új tagok kinevezése még nem történt meg.

Az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett a kuratórium elnöke, új tagnak pedig Nagy Zoltánt, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettesét nevezték ki. A Gránit Bank egyébként Tiborcz István érdekeltségébe tartozik.

A Bizottság nyomására távoztak a kuratóriumokból a kormánypárti politikusok

A veszprémi Pannon Egyetem kuratóriumának élére Birkner Zoltánt nevezték ki Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter távozása után, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is. A kuratórium új tagokkal is bővült: az egyetem egyik oktatójával és a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatójával, Bartus Péterrel, valamint Szabadics Zoltánnal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) igazgatóságának elnökével.

A minisztereknek és más magas rangú kormánytisztviselőknek azért kellett lemondaniuk egyetemi pozícióikról, mert az Európai Bizottság túlzónak tartotta a politikusok jelenlétét az egyetemek irányító testületeiben, ezért átmenetileg felfüggesztették az érintett intézmények részvételének finanszírozását a Horizont kutatási és az Erasmus oktatási csereprogramban. 

Akadtak viszont olyanok is, akik kormányzati pozíciójukról mondtak le, hogy megtarthassák kuratóriumi tagságukat.

Így tett többek között:

 

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott;
  • Guller Zoltán miniszteri biztos;
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott;
  • továbbá Wáberer György kormánybiztos.