Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hetven kiállító cég kétharmada korábban nem vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier expóján, azt pedig különösen nagy sikerként értékeljük, hogy idén olyan "új" cég is megjelent állásajánlataival, mint az Audi − mondta lapunknak Andrási Monika, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Karrier Irodájának vezetője a március 28−29. között rendezett eseményen. A BCE expója egyike a három legnagyobb diplomás munkaerőt vonzó kiállításnak a HVG és a BME Állásbörzéje mellett, az utóbbihoz hasonlóan a BCE is az egyetemistákat, pályakezdőket célozza meg. Hat-hét éve még a Karrier expo volt a legnagyobb állásbörze, ám a mérnökök iránti nagy és tartós kereslet miatt most már a BME expóján vesz részt több piaci szereplő. Ezt az eltolódást a Karrier Iroda olyan speciális szolgáltatásokkal kompenzálja, mint amilyen idén a Rapid Randi terminál vagy a Video Resumék készítése, a mennyiség helyett inkább az innovatív megoldásokra koncentrálunk − tette hozzá Andrási.

Nem véletlen, hogy a Corvinus és a BME állásbörzéjét tekintik a cégek a legfontosabb terepnek a megfelelő képességekkel rendelkező pályakezdők toborzásához, ebben az egyetemek presztízsének központi szerepe van − véli Andrási. A Karrier expo kiállítói összesen 1500-2000 állás- vagy szakmaigyakorlat-lehetőséggel érkeztek. A vállalatok elsősorban értékesítési/kereskedelmi, pénzügyi, kontrolling-, marketing-, hr-adminisztráció- és műszaki területre keresik a pályakezdőket. A cégek átlagosan bruttó 200-300 ezer forint közötti kezdő fizetést ajánlanak, de 400 ezer forintos kezdő bér is előfordul az ajánlatok között.

Egyre több állami cég jelenik meg a közgázos Karrier expón és általában az állásbörzéken is, hiszen e vállalatoknak is fontos a nyilvánosság, a kapcsolatteremtés − tette hozzá Andrási. Az is pozitív változásként értékelhető, hogy olyan kormányzati intézmények is megjelennek, mint például a Foglalkoztatási Hivatal projektszervezete.  E szervezeteknek speciális ajánlatokat is biztosít a Karrier Iroda. A tapasztalatok szerint az álláskereső egyetemistáknak, frissdiplomásoknak nincsenek "előítéleteik", fenntartásaik az állami cégekkel kapcsolatban, sőt a válság hatásait ismerő, megtapasztaló fiatalok értékelik az állami szféra biztonságát. A megjelenés a Karrier Expón minimum 150 ezer forintba kerül, de egy átlagos kiállító 300 ezer és 1 millió forint közötti összeget költ el, nem számítva a saját eszközök, a munkaerő és az állásbörzére való két-három hetes felkészülés költségeit.