Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2023. január elsejétől lépett volna életbe az új szabályozás, amely alapján tilossá válik a műanyagból készült, egyszer használatos poharak használata. Ezt most váratlanul, az év utolsó napjaiban rendeletben módosította a kormány – szúrta ki a Portfolio.

Így most a Magyar Közlönyben megjelent veszélyhelyzeti rendelet szerint az eredeti határidővel ellentétben másfél év múlva, 2024. július 1-jétől lesz tilos a műanyag italtartó poharak forgalomba hozatala, tetővel, fedéllel együtt. 

A döntés most elsősorban azoknak a vendéglátóhelyeknek jelent egy kis haladékot, egyben könnyebbséget, akik ilyen egyszer használatos műanyag poharakkal szolgálják ki a vendégeiket.

2021 július 1-je óta fokozatosan vezetjük ki a műanyagokat

2021. július 1-jén lépett életbe itthon az egyszer használatos műanyagokat betiltó rendelet, amely a magyar kormányzati és az uniós tervek szerint is egy hosszú folyamat első lépése, ami az egyre műanyagmentesebb és környezetkímélőbb élethez vezet.

A single-use plastic (SUP), azaz egyszer használatos irányelv célja, hogy visszaszorítsák a műanyag termékek környezetre, illetve az emberi egészségre gyakorolt káros hatásait, illetve az EU ezzel is elő szeretné segíteni a tagállamok körforgásos gazdaságra áttérését.

Amit már akkor betiltottak az egyszer használatos műanyagból készült termékek közül:

  • a fültisztító pálcika;
  • az evőeszközök, ezen belül is a műanyag villa, kés, kanál, evőpálcika;
  • a tányér;
  • a szívószál és az italkeverő pálcika;
  • a lufik és a hozzájuk tartozó pálcák és rögzítő eszközök (kivéve az ipari felhasználásra szánt ballonokat és a hétköznapi fogyasztók számára nem értékesített ballonok);
  • expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók ;
  • a hungarocell ételtároló edények és italtárolók mellett ezek kupakjait és fedeleit sem lehet forgalmazni 2021 júliusától, akárcsak az egyszer használatos italtartó műanyag poharakat;
  • a 15 mikron feletti falvastagságú műanyagból készült zacskók.

Kötelező lesz visszaváltani az üvegeket és a fém italos dobozokat

A magyar kormány 2021-ben módosította a hulladéktörvényt, amely a hulladékot a körforgásos gazdaságra való átállás jegyében nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.

A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2024-től kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat. A visszaváltási rendszer tervezett bevezetése fontos előrelépést jelenthet szintén a körforgásos gazdaság megvalósítása érdekében.