Május 12-13-án pénteken és szombaton rendezik meg az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtését:  a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében az elmúlt évek adventi időszakában mintegy 250 ezer kilogramm tartós élelmiszert adományoztak a rászorulóknak, és ennek sikerén felbuzdulva az Egyesület most, a nyár közeledtével is elindítja a jótékonysági akcióját.

Az Élelmiszerbank sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy aki csak teheti, a nélkülözők számára is vásároljon tartós élelmiszert a hétvégén, amit fizetés után a kasszák melletti gyűjtőponton adhat le a 200 Tesco és ALDI áruházban.

A legutóbbi karácsonyi adománygyűjtés alkalmával minden percben 30 rászoruló csomagjához elegendő élelmiszert adtak le, és végül 48 ezer rászorulón segített a 241 ezer kilogramm felajánlás.

Bár már elmúltak a nagy hidegek, túl vagyunk a januáron és februáron is, amikor a segélykérések tetőzni szoktak, de a megkeresések száma sajnos még mindig nem kezdett el csökkenni. Sőt, egyre többen fordulnak élelmiszercsomagokért az Élelmiszerbankhoz. Az amúgy is magas inflációs adatok közül jócskán kiemelkedik az élelmiszerek drágulása, ami éppen a legszegényebbeket terheli leginkább. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén először tavasszal is a lakosság segítségét kérjük. Reméljük, sokan átérzik majd a helyzet súlyosságát

– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az akció ideje alatt az adományokat a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon lehet leadni: az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkéntesei pénteken 14:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-20:00 óráig fogadják az élelmiszert.

Az Élelmiszerbank szerint a legutóbbi akció alkalmával rengeteg tészta, rizs valamint konzerv gyűlt össze, ugyanakkor mivel ezek tették ki az adományok felét, hasznos lehet szósz vagy mártás, illetve bébiétel is a szárazételek mellé.