Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elkészült a megújuló alapon termelt áram támogatási rendszerének tervezete − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a fejlesztési tárca. A tervezet néhány héten belül a kormány elé kerül, ezt követően indul el a széles körű társadalmi egyeztetés. A jogszabály a minisztérium tervei szerint a jövő év első negyedévében léphet hatályba, ez azonban az Európai Bizottsággal folytatott − kötelező − előzetes egyeztetési eljárás függvénye. Az új szabályozás visszamenőleg minden egységet érint, azonban a már kifizetett vagy esedékes támogatás visszavonását jelenleg nem látja indokoltnak a szaktárca.

Az új kötezelő átvételi (kát) rendszer tervezetét a tárca − közlése szerint − a fenntarthatósági szempontok, illetve nyugat-európai pozitív és negatív tapasztalatok alapján alakította ki, a szektor igényei és elvárásai alapján. Az egyeztetésbe iparági és társadalmi szereplőket, szakmai és civil szervezeteket vontak be, a most még kérdéses pontok megismerésére pedig az egyeztetések után lesz mód. A kát-rendszer megújítására azért volt szükség, mert a megújulóenergia-termelés és -hasznosítás támogatása az elmúlt években az eredeti célhoz képest eltorzult, a támogatás több mint kétharmadát a földgáz alapon kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek kapták.

Az új átvételi rendszer a megújulóberuházások számára hosszú távon kiszámítható, versenyképesebb befektetői környezetet hoz létre. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter korábban egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában úgy fogalmazott, a megújuló energiára vonatkozó engedélyekkel kapcsolatos egyszerűsítés kidolgozott koncepciója alapján folyamatban van a tételes normaszöveg előkészítése. A jogszabályok módosítása Fellegi szerint 2011−2012-ben megtörténik.