Kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait – olvasható a DK közleményében. Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált, a miniszterelnök elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, az európai szövetségeseit és a becsületét.

A Jobbik nevében Gyöngyösi Márton elnök úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor jelenti a veszélyt Magyarországra: „A legnagyobb veszély, hogy Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból. Orbán a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik, és elárulja azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk.”

Gyöngyösi Márton szerint nem a biztonságért dolgozik az, aki hagyja, hogy Európa legnagyobb élelmiszerár-emelkedése eméssze fel Európa egyik legalacsonyabb bérét és nyugdíját, és aki háborút indít a pedagógusok ellen, aki béremelési ígérettel csapja be a magyar betegágyak mellett dolgozó ápolókat.

Az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy MátéFacebookra feltöltött videójában annyit mondott, ez a felelősséghárítás és mellébeszélés beszédje volt, nem pedig a cselekvésé. Szerinte amit a kormányfő elmondott, már ismert és unalmas, és fontosabb, ami nem hangzott el: 

Hogyan kívánja a kormány kezelni az elmúlt 12 év elhibázott politikája miatti egyre fojtogatóbb energiafüggőséget. Biztos nem energiahatékonysággal, mert a kormányfő arról beszélt, Magyarországnak minden korábbinál több energiára lesz szüksége.

A politikus hozzátette: örömmel hallották, hogy bevezetik az LMP által követelt klímabérletet, de elmaradt a beismerés és a bocsánatkérés, amiért ezzel éveket csúsztak.

„Szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek”

A Mi Hazánk Mozgalom szerint Orbán Viktor ezúttal sem szólt az egyik legfontosabb kérdésről, az élelmiszeriparra épülő nemzetgazdaság megteremtéséről, amely feltétele lenne a brutális infláció megállításának is. Szerintük a stratégiai területeken nem tud előrelépést felmutatni a kormány, sőt: a népesség továbbra is csökken, a magyarok elszegényednek, egyre többeknek okoz nehézséget az alapvető élelmiszerek megvásárlása.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. A párt szerint hazugság, hogy a rezsicsökkentés és a hatósági ár működik; hogy a munkaalapú társadalomban meg lehet élni, valamint, hogy Oroszország a barátunk és az EU az ellenségünk.

„Magyarország Európa szégyenpadján ül”

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes társelnök azt írta: a miniszterelnök kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat, felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. „A kormányfő megismételte azt a hazugságát, hogy az ellenzék háborúpárti.” Az MSZP továbbra is békepárti. Kunhalmi Ágnes szerint nem igaz az az állítás sem, hogy az egész ellenzék az ársapkák eltörlését követeli, a szocialisták azok megőrzését és kiterjesztését akarják elérni.

A Párbeszéd közleményében azt írta, Orbán Viktor „csődbeszédet” tartott évértékelő helyett: „Ha évértékelőt tartott volna, akkor őszintén elmondja, hogy csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák, a nyugdíjakat pedig már a kanyarban lehagyta az áremelkedés” - fogalmaztak. A kormányfő arról sem beszélt, hogy „miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján, és hogy ő az egyetlen, aki támogatja Vlagyimir Putyint, Európa agresszorát”.