Május 15–17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – értesült parlamenti forrásoktól a Népszava.

A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes lesz-e megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhoz csak azután juthat hozzá Magyarország, hogy teljesített számos korrupcióellenes intézkedést, illetve részben megreformálta a bírósági rendszerét.

A parlamenti látogatásnak még nincs végleges programja, és a küldöttség összetételéről sem döntöttek. Meg nem erősített hírek szerint a testület vezetésével a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeiert, a parlamenti szakbizottság elnökét bízhatják meg.

A testület korábban is menesztett tényfeltáró missziót Magyarországra, amikor 2017 szeptemberében delegációjuk felkereste a felcsúti kisvasutat, a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat és a budapesti 4-es metró helyszíneit.