Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magánerdők tekintetében viszonylag egyszerű a szabályozás, a tulajdonos engedélyével lehet gyűjteni, és ő szabhatja meg a mennyiséget is.

Az erdőterületen történő gyűjtésre az erdőtörvény rendelkezései is vonatkoznak, amelynek értelmében a növénygyűjtés erdei haszonvételnek minősül. A törvény végrehajtási rendelete szerint gomba, vadgyümölcs, gyógynövény egyéni szükségletet meghaladó gyűjtése csak az erdőgazdálkodó, vagy a haszonvételi joggyakorló előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.

Horváth Iván, a Budapesti Erdőgazdálkodási Zrt. osztályvezetője a Napi.hu-nak kifejtette: erdőgazdálkodói hozzájárulásra (gyűjtési engedélyre) akkor van szükség, ha az egyéni szükségletet meghaladó mértékben kíván valaki erdei terméket gyűjteni állami erdőben.

A határ a 2 kilogramm

Ha a hozzájárulásban rögzített 2 kilogrammos mennyiséget túllépi, akkor a megállapított egységár, vagy átalány kiegészítése lehet a megoldás. Ha a túllépés mennyisége olyan nagymértékű, hogy az erdei életközösség is károsodik, az más eljárás keretébe tartozik. (A természetkárosításról a Büntető törvénykönyv 242. paragrafusa rendelkezik – a szerk.)

Ha valaki a 2 kilogrammos határ alatt van, egyéni szükségletről beszélünk és a helyi szakemberek nyilván nem kísérik haza,

nem kukucskálnak be a hűtőbe, a fazékba, és a szomszédokat, ismerősöket sem ellenőrzik.

A hozzájárulás időtartama egyedi mérlegelés alapján dől el a gyűjtendő termék, annak mennyisége, valamint a helyszínen, illetve annak közelében zajló erdőgazdálkodási munkálatok függvényében.

Bírságot a hatóságok határozatban állapíthatnak meg, azok behajtása az adókhoz hasonlóan történik. A határozattal szemben természetesen létezik jogorvoslati lehetőség, jelesül közigazgatási per indítható az ügyben.

Tíz megye statisztikája alapján azonban elmondható, ilyen ügy még nem került a bíróságra. Sőt, a gyűjtési szabályok megsértése miatt sem volt eljárás az elmúlt öt-hat évben.

Ellenőrzés akár függőmérleggel

Nagy Gábor, a Mecsekerdő Zrt. osztályvezetője a Napi-hunak kifejtette: mivel a gomba, vadgyümölcs vagy gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, vagyis az előírások negligálása szabálysértés, a szabálysértési hatóság – elsősorban rendőrség, továbbá az erdészeti, természetvédelmi hatóságok kijelölt ügyintézői, természetvédelmi őrei - jogosultak ellenőrizni a gyűjtést.

Ha a mennyiséget kell ellenőrizni, akkor mindez megtehető egy függőmérleg segítségével. A félreértések elkerülése végett, a 2 kilogramm külön-külön vonatkozik a gyűjtött gombára, vadgyümölcsre, gyógynövényre.

Egyébként a tapasztalatok szerint a medvehagyma gyűjtésére kérnek leggyakrabban engedélyt.

Gomba esetén még erre is figyelni kell

Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze és gombaellenőre a Napi.hunak hangsúlyozta: gomba esetében további előírásokat is teljesíteni kell, így kötelező forgalomba hozatal előtt a szakellenőri vizsgálat.

Tegyük fel, valaki gyűjtési engedély nélkül 5 kilogramm gombát abszolvál magának, majd hazafelé a kocsmába betérve egy ismerősének pár korsó sörért átad 2 kilogrammot. Ezzel meg is sértette a megszabott mennyiségi korlátokat, valamint a szabályozott forgalomba hozatali tilalmat.

Megsérti továbbá a vadon termő gombák árusításával kapcsolatos legfontosabb előírást, mert elmaradt a szakellenőri vizsgálat. (Arról nem is szólva, az értékesítésről nyugtát kellene adni.) Ha ilyen esetben netán mérgezés történne, annak nagyon komoly felelősségre vonás lesz a vége.

A gyűjtött vadgyümölcsök egy részét egyébként (elsősorban szaporítóanyag céljából) a Zalaerdő Zrt.-nél felvásárolják, a gyógynövény esetében pedig olyan területrészekre adnak engedélyt, ahol a gyűjtés nem okoz kárt.

Gyűjtés természetvédelmi területen

Bányai Péter, az Északerdő Zrt. erdőművelési vezetője a Napi.hu-nak elmondta: természetvédelmi területen történő gyógynövénygyűjtéshez társaságuk csak azon személyek részére ad ki hozzájárulást, akik rendelkeznek a természetvédelmi hatóság gyógynövénygyűjtésre vonatkozó engedélyével, vagyis a hatósági engedély beszerzése a gyűjtő kötelessége.

A gyűjtési engedély névre szóló, kiváltása díjköteles. Az egyhetes időtartamra érvényes gyűjtési engedély ára bruttó 500 forint.

Akadnak egyébként érdekes kivételek a rendelkezések közt, ilyen például a moha, gyűjtését a hatályos jogszabályok tiltják.

A társaság területén az erdészeti szakszemélyzet, természetvédelmi és Natura 2000 területen az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata is jogosult ellenőrizni a gyűjtött mennyiséget, a megkapott engedélyben foglaltak betartását.