Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetési piacon a 2011. év végi befektetési lendület az év első felére teljesen visszaesett, mindössze egy hotel és egy portfólió alapját képező két kiskereskedelmi egység cserélt gazdát. Néhány eladó potenciális vevők reményében feltérképezte a piacot, anélkül, hogy hivatalosan a piacra vitte volna az ingatlanát. Az eladói oldalon a bankok is aktívabbakká váltak, számos jobb minőségű ingatlant vittek piacra − állítja a tanácsadó. Továbbra is kevés azonban a vételre kínált központi fekvésű "prime" termék és az ezek iránt leginkább érdeklődő intézményi befektető, az árelképzelések pedig még mindig nincsenek teljesen összhangban. Sok a banki portfóliókra, felszámolásokra vadászó opportunista befektető.

Az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanok iránt nagyobb az érdeklődés, de a logisztikára specializálódott befektetők is megjelentek. Budapesten a "prime" hozamok a DTZ becslése szerint változatlanul 7,25−7,75 százalékon állnak a kiskereskedelmi szektorban, 7,5−8,0 százalékon az irodapiacon, az ipari/logisztikai szegmensben pedig 9 százalék felett.

Várhatóan több nagyobb tranzakció lezárul az év második felében, ezzel a 2011-es évhez hasonlóan 2012 végén is megugrik a tranzakciós volumen. Az elemzők szerint a szélsőségesen kockázatkerülő befektetői hozzáállás megváltoztatásához egy hosszú távon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások kellenek.

Az irodapiacon a hosszabbítás dominált, az első félévben 149 ezer négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést, ami 10 százalékos csökkenést jelent 2011 első félévéhez képest. A negatív nettó abszorpció eredményeként az üresedési ráta emelkedett, jelenleg a budapesti irodaállomány több mint 21 százaléka üres. Az üresedési ráta az Irinyi József utca−Október 23. utca−Fehérvári út−Hengermalom út által körülhatárolt dél-budai alpiacon csökkent jelentősen, ezzel elérve az alpiacok között a legalacsonyabb üresedési rátát (15,6 százalék).

A magas üresedés ellenére nehéz egybefüggő modern irodaterületet találni, csupán néhány tulajdonos tud 10 ezer négyzetméter feletti területet kínálni. Jelenleg négy irodaprojekt épül, a Skanska és az Atenor fejlesztése várhatóan idén elkészül. Emellett a HB Reavis és a Skanska új fejlesztést is bejelentett a Váci úton.

Regionális összehasonlításban az évek során elmaradtunk a versenytársnak számító Prágától és Varsótól, mindkét városban az új átadások mellett is alacsonyabb az  üresedés, Varsóban 7,4 százalék,  Prágában pedig 11,5 százalék.

Óvatosak a bérlők a kiskereskedelmi területen, ahol az utóbbi években a fejlesztési aktivitás drasztikusan visszaesett. A közeljövőben két fejlesztés készülhet el, a Wing Hegyvidék központja 6,2 ezer négyzetméterrel, az ECE Árkád Budapest második fázisa 60 ezer négyzetméterrel bővíti a kínálatot. Az ECE észak-budai fejlesztése és az Echo Investment Mundo Center-átadása 2014−2015-re várható.

Az ipari és logisztikai piacon a gyenge évkezdés eredményeként 136 ezer négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést, ez 24 százalékos elmaradás az előző év azonos időszakától. A szerződéshosszabbítások 58 százalékos részaránnyal továbbra is dominálnak, a legtöbb területre, a teljes bérbeadás 68 százalékára a logisztikai szektorból írtak alá, amelyet a könnyűipari szegmens követ 21 százalékos piaci részesedéssel.

Az üresedési ráta kisebb átmeneti javulást követően ismét emelkedett a félév során, jelenleg 21,4 százalékon áll. A nettó abszorpció negatív tartományba váltott, jelenleg kilencezer négyzetméterrel kevesebb területet foglalnak el a bérlők, mint fél évvel korábban.

2012 első félévében nem adtak át új ingatlant, a második félévben három épület átadása várható, összesen 20 ezer négyzetméterrel. Az Ablon a Benteler részére épít csarnokot az Airport City Logisztikai Parkban, a Wing a Dél-pesti Üzleti Parkot bővíti két épülettel.

A bérleti díjak nem változtak, a városi logisztikai parkokban 4 és 5, a big box típusú létesítményekben pedig 3,25−3,8 euró között mozognak négyzetméterenként havonta.
Spekulatív fejlesztéseket indikáló keresletet nem tapasztal a tanácsadó.