A pénztárgépek cseréje révén a tervek szerint júliustól és jövő januártól kezdve jelentős mennyiségű pluszinformáció jut el a hatósághoz. A NAV által kiadott közlemény szerint már az új rendszer bevezetése is csökkentheti az adórést, növelheti a költségvetési bevételeket, illetve erősítheti a jogkövető magatartást. Mivel sokkal több adatot kell sokkal szigorúbb szabályok mellett rögzíteni és továbbítani, ezért a hatóság azt várja, hogy a kereskedők inkább bevallják az értékesítésből származó bevételeiket.

A hit mellett ugyanakkor a rendelkezésre álló adatbázis is hasznos eszköz lesz. A továbbiakban is fontos a nyugta- és számlaadás ellenőrzése, annál is inkább, mert a tapasztalatok szerint minden negyedik ellenőrzött társaság elkövet valamilyen jogsértést a bizonylatolás körében. A jövőben azonban a kiválasztás még könnyebb és hatékonyabb lehet.

A beérkező adatok az egyes eladott tételek számát, értékét, a vásárlások időpontját, továbbá a pénztárgép üzemeltetésére vonatkozó információkat is tartalmazzák. Utóbbi adatok rendszerezésével, elemzésével, időbeli összehasonlításával visszaélési sémák
fedezhetők fel, kimutathatóvá válnak a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, illetve gyanús használatra vonatkozó mintázatok.

Tipikusan ilyen, ha a gépbe este, a zárás előtt ütögetik be a napi forgalmat − vagy inkább annak egy részét −, de feltűnik az is, ha gyakori a sztornó, a visszáru, ha a gép kevesebb ideig van bekapcsolva, mint amíg a bolt nyitva van, ha sok az áramszünet. Szintén kitűnik, ha az óránként kimutatott bevétel túl kicsi ahhoz, hogy gazdasági racionalitása legyen a gép alkalmazásának, ha az adott tevékenységhez viszonyítva irreálisan alacsony az átlagos vásárlási érték. Könnyebbé válik a be nem jelentett telephelyek kiszűrése, hiszen a bejelentett telephelyeket össze lehet vetni a szervizek által jelentett üzemeltetési helyekkel.

Az operatív ellenőrzések támogatására is több lehetőség nyílik, hiszen a revizorok adott időpont vagy időszak forgalmára is rákérdezhetnek. Ez azt jelenti, hogy kevés lesz az, ha a revizor épp kap nyugtát − mert az eladó megneszelte a jöttét −, de korábban senki sem kapott. Lehetővé válik a pénztárgép-bejelentések ellenőrzése is, hiszen azonnal kiderül, ha az üzletben nem regisztrált pénztárgépet használnak. A pénzkészlet ellenőrzésével pedig kimutatható a pénztárgép kasszájában lévő pénzkészlet-növekedés és a pénztárgépben rögzített bevétel közötti esetleges eltérés is.