Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

diákok túlnyomó része, 140-150 ezren iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozik. Ez az egyetlen olyan foglalkoztatásai forma, amelyet csak diák vehet igénybe, mert más munkavállalóhoz hasonlóan létesíthet munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, és harmadik formaként választhatja az egyszerűsített foglalkoztatást.

A tavalyi adatok alapján a kormány által elindított Nyári diákmunka programban több mint 26 ezer diák vett részt. A programban dolgozó diákok túlnyomó többsége, 95 százaléka középiskolás. A legtöbben Szabolcs és Borsod megyéből jelentkeztek a programba. 

A diákok menő munkát akarnak

A tapasztalatok szerint a diákok izgalmas, menő munkákat akarnak, amely akár otthonról, akár a helyszínen végezhetőek, és büszkén meg lehet mutatni az ismerősöknek a közösségi médiában (Facebook, TikTok, Instagram, Twitter).

Hol a legnépszerűbb a nyári munka?

A diákok körében a rugalmas, izgalmas munka, szeretnek mozikban, csúszdaparkokban, a turizmusban, vendéglátásban, a Balatonon, fesztiválokon dolgozni, hostess munkákat végezni.

Szeretik a pluszjuttatásokat, a jó céges büféket, és ezzel ellentétben a feldolgozói, gyári, monoton, szalagsor mellett történő munkavégzés egyáltalán nem népszerű.

Jogszabály és korlátozások

A legtöbb diák iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, ezekbe csak a nappali tagozatos diákok, vagy hallgatók léphetnek be. A tagsági díj jellemzően néhány ezer forint, amit a szövetkezetek kilépéskor visszafizetnek.

A szövetkezeten keresztül végzett munka idején a diák nem számít biztosítottnak, ezért járulékokat sem vonnak a jövedelméből, a munkaidő viszont nem számít bele a nyugdíj számításába.

Még a tanév után is

A 25 éven aluliaknak személyi jövedelemadót sem kell fizetniük havi 433 700 forintos bér alatt, tehát sok diák a bruttó bért kapja kézhez.

(Az szja-mentesség akkor is érvényes, ha a 25 év alatti fiatal nem szövetkezeten keresztül, hanem hagyományos munkaviszonyban dolgozik, szintén 433 700 forintos bérig.)

Az adózást ugyan elkerülhetik, a munkához mégis szüksége van a diákoknak adóazonosító jelre. Ha nincs adókártyájuk, akkor az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson igényelhetnek, vagy a 21T34-es adatlapot kell kitölteniük és benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyet a hivatal honlapjáról tölthet le.

Érdekesség, hogy az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányok befejezését követő nyári szünetben is gond nélkül lehet diákszövetkezeten keresztül dolgozni, hiszen a tanév lejártát követően a diákigazolvány október 31-ig érvényes.

Egyszerű foglalkoztatás, több az adó

Megbízási jogviszonnyal is lehet munkát vállalni, az ilyen rendszerben dolgozók azonban nem lesznek automatikusan biztosítottak.

Ehhez a törvény szerint a fizetésnek el kell érnie a minimálbér 30 százalékát. Ez idén egy hónapra 60 ezer forint, illetve egy napra is el kell érni a 2000 forintos díjazást a társadalombiztosításhoz.

Ha viszont a bér havi 60 ezer forint, vagy napi 2000 forint alatt van, akkor a megbízási jogviszonyban dolgozónak nem kell járulékot fizetnie.

Megbízásos jogviszonynál költségelszámolás is szükséges, amit kétféleképpen lehet megtenni. Tételes költségelszámolás esetén a dolgozónak valamennyi, a tevékenységével kapcsolatosan felmerült költségét számlával kell igazolnia.

Ha el szeretné kerülni a számlákat, akkor a bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek, a maradék 10 százalék pedig automatikusan költséghányad lesz. Nyári munkánál inkább ezt érdemes alkalmazni a tételes költségelszámolás helyett.

Egyszerűsített foglalkozás

Az egyszerűsített foglalkoztatás talán népszerűbb a megbízási jogviszonynál: sok vendéglátásban dolgozó diák, illetve a mezőgazdasági, turisztikai idénymunkások is ilyen szerződést kötnek munkáltatójukkal. A szerződésekben szerepel, hogy a munkaviszony időtartama egy éven belül nem haladhatja meg a 120 napot, alkalmi munka esetén pedig legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül pedig legfeljebb tizenöt naptári napig tarthat.

Bejelentés és ellenőrzés

Az iskolaszövetkezetek minden esetben bejelentik a diák munkavállalót, a munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, vagy egyszerűsített foglalkozás keretében foglalkoztatottak esetében lehetnek problémák a cégek trükközésével. Majzik Nándor szerint azonban sokat tisztult a piac, mindenképpen jobb a helyzet, mint a kilencvenes években.

Arról vannak információk, hogy a cégek által random toborozott diák munkavállalók esetében havi 10-15 óra munkavégzésre tesznek hivatalos nyilatkozatot, a valós összeget meg zsebbe fizetik. Az iskolaszövetkezeteknél ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen egyáltalán nem érdekük a fekete foglalkoztatás, nem érdekük, hogy mindenféle anyagi előny nélkül vállaljanak kockázatot.

Éjszakai munka

Egy fiatalkorú diák megbízási jogviszony vagy alkalmai munkavégzés keretében sem dolgozhat napi 8 óránál többet, és egyáltalán nem dolgozhat éjszaka (22-06 óra között).

Természetesen nem lehet minden gyerek mellé iskolaszövetkezeti kapcsolattartót rendelni – húzta alá a Meló-Diák Iskolaszövetkeze szakértője -, főleg úgy, hogy a diáknak sincs kifogása, ha este tíz helyett éjfélig dolgozik egy étteremben, bárban, természetesen szeretne pénzt keresni.

A kereset teljesen változó, 1200 forintos és 2500 forintos órabér is van. Sokszor nem is lehet megmondani, melyik munka a célravezetőbb, van a jobban kedvelt, amely kevésbé fizet, és van például a nem különösebben népszerű munka, ami viszont jól fizet.

Hová fordulhatnak a diákok jogsérelem esetén?

A DiákÉSZ jogsegély szolgálatához is fordulhatnak a diákok ([email protected]), ez a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége hivatalos jogsegély kontaktja, minden esetben kereshetik a diákok, ha iskolaszövetkezeten keresztül érte őket bármilyen sérelem.

Hazánkban mintegy 100 iskolaszövetkezet működik, ebből 8-10, a piacot meghatározó.

DiákÉSZ tagjain keresztül a teljes iskolaszövetkezeti piac 70-75%-át is lefedi, ez elég jó hatékonysággal használható, ha magával az iskolaszövetkezettel nem jutott dűlőre a diák probléma esetén.

A sorrend egyébként: először a mentorával beszéljen, utána keresse magát az iskolaszövetkezetet a központi elérhetőségeken keresztül, ha itt sem jár sikerrel, jöhet a DiákÉSZ segélyvonal, ha ez sem, mehet a jogi (bár olyan még nem volt, hogy legkésőbb a DiákÉSZ-szel ne járjon sikerrel).

Eljárás sérelem esetén

Gyorsabb és egyszerűbb az eljárás, ha az őt ért sérelem miatt a diák, vagy szülője, törvényes képviselője az erre hivatott munkaügyi hatósághoz fordul, mely a panaszt rövid időn belül kivizsgálja, és annak megalapozottsága esetén intézkedik a jogsértő munkáltatóval szemben.