A Telex nevével visszaélve törték fel a Neptun rendszerét ismeretlen tettesek – tájékoztatott a Telex. A hírportál biztosította olvasóit, hogy a furcsa üzeneteket nem ők küldték, és a lapnak nincs semmi köze az ügyhöz. A Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek az olvasói visszajelzések szerint.

Neptun üzenet
Neptun üzenet
Kép: Facebook

Corvinus egy hallgatóknak kiküldött levélben reagált:

„Sajnálattal kell közölnünk, hogy egyik hallgatónk Neptun-fiókját külső támadás érte, amely következtében hallgatóink hamis üzeneteket kaptak. Az esetet azonnal észleltük és megtettük a szükséges lépéseket. Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk. (A levélben említett médiumnak nincs köze a támadáshoz.)

Az ügy kapcsán szakértőink folyamatosan figyelik a rendszereket, így amennyiben további problémák merülnének fel, azokat haladéktalanul kezeljük.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelszavak biztonsága érdekében azokat senkivel ne osszák meg, illetve rendszeresen érdemes megváltoztatni, és erős jelszavakat használni. Emellett kérjük, hogy legyenek figyelemmel a gyanús e-mailekre, és ne kattintsanak semmilyen gombra vagy linkre azokban”

Az ELTE hallgatói is hasonló üzenetekbe futottak

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem – amelyet szintén támadás ért – egy közleményben reagált, melyben tájékoztatta hallgatóit, hogy „a több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött”. Az egyetem megkezdte az eset kivizsgálását és megteszi az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket. A rendszer újraindításáig hallgatók türelmét kérik, egyben felhívják figyelmüket, hogy rendszeren belül érkezett hamis – nem az üzemeltetőtől származó – levelekre semmiképpen ne válaszoljanak.

A Telex az elmúlt napokban egy köznevelési intézményből is kapott olyan jelzést, hogy a portál nevével visszaélve küldtek üzenetet ismeretlenek a KRÉTA rendszerben.