Ferenc pápa 2021 szeptemberében részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjén, és a Vatikánba tartó visszaúton az őt kísérő újságíróknak azt mondta, szívesen visszatér Magyarországra, hogy „több időt szenteljen a magyaroknak”.

A mostani magyarországi látogatás annak az ígéretnek a teljesítése – hangsúlyozta Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Ferenc pápa 41. külföldi látogatása lesz a magyarországi a katolikus egyházfő 2013-as megválasztása óta. 

Ferenc pápa és kísérete a római Leonardo Da Vinci repülőtérről indul, és Horvátországon keresztül repül Magyarországra.

A kommunizmus hősi áldozataira emlékeznek

Ferenc pápa hat beszédet tart, mindegyiket olaszul. A felszólalások és homíliák tervezett témáiról Matteo Bruni elárulta, hogy az egyházfő már 2021-es látogatásakor szólt a kommunista diktatúra időszakában életüket feláldozó és a szolgálatukban ellehetetlenített papokról, valamint a hitük miatt üldözött hívőkről. Matteo Bruni megjegyezte, hogy az akkori rendszer a Vatikán és a magyar egyház közötti kapcsolattartást is igyekezett megakadályozni.

A magyar katolikus egyházi ellenállás példaképének a szóvivő Mindszenty József bíborost nevezte.

Ferenc pápa 2019-ben tiszteletreméltónak nyilvánította, vagyis jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája, Mindszenty József bíboros esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket.

A magyarországi látogatás témái között szerepel Matteo Bruni szerint a zsidók második világháborús deportálása is, mindazokkal együtt, akik részt vettek az emberek mentésében: köztük Angelo Rotta apostoli nunciust és Giorgio Perlascát is megemlítette.

Mindenki ingyen utazhat az országban a pápalátogatás eseményei alatt

Ingyenes utazást biztosítanak Ferenc pápa magyarországi látogatása miatt. A vasúti és a távolsági buszközlekedésre, illetve a GYSEV járatain díjmentesen lehet utazni a pápalátogatáshoz kapcsolódó eseményekre. Bővebben>>>

Nagyon sok fontos találkozót iktat be a pápa

Matteo Bruni hangoztatta, hogy az apostoli út gazdag lesz a magyar egyházi élet, a politika és a társadalom képviselőivel tartott találkozókban.

A szentszéki szóvivő köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többen részt tudjanak venni a nyilvános programokon Magyarország többi részéről és a környező országokból is. 

A látogatás rendkívüli liturgiai időszakra esik a húsvét utáni hetekben, így az út üzenete a jövőről, a reményről, a nyitottságról, a bizalomról szól a keresztények számára a jelenlegi nehéz korszakban.

Néhány száz kilométerre leszünk Ukrajnától – említette Matteo Bruni, aki nem zárta ki, hogy Ferenc pápa a békéért is felemeli szavát beszédeiben.

Ferenc pápa szerint elment az esze a háborút fegyverekkel támogatóknak

Ferenc pápa közölte, hogy fegyverek helyett a józan ész kellene legyen az országok közötti kapcsolatok rendezőelve. Bővebben>>>