Az Európai Fogyasztó Központok Hálózatának magyar tagja, az uniós tagállamokon túl az Egyesült Királyságban, Izlandon és Norvégiába honos vállalkozásokkal szembeni határon átnyúló fogyasztó panaszok ingyenes megoldását is biztosítja, hogy ne kelljen hatóságokhoz, bíróságokhoz fordulni.

Nábrádi Marcell, az Igazságügyi Minisztérium sajtófőnök-helyettese szerint az együttműködés természetesen kölcsönös, az uniós országok magyarországi vállalkozásokkal szembeni panaszait is megpróbálják rendezni. Évente több száz esetről beszélünk, és komoly összegeket meglehet menteni a fogyasztók számára, például visszatérítések formájában.

Idegen nyelvi támogatás és speciális szabályok

A határon túl átnyúló problémák esetén rögtön ott van az idegen nyelv kérdése. De az is nehézséget okoz, hogy az országok speciális fogyasztóvédelmi, és egyéb jogi előírásokat alkalmaznak, hogy miképp várható el bárkitől, hogy ezekkel kapcsolatban naprakész legyen.

A jellemző ügyek

Akár a magyar fogyasztók, akár a külföldi fogyasztók jellemzően az alábbi ügyekben kérnek segítséget.
Internetes vásárlások (fogyasztói szerződések nem teljesítése, hibás teljesítése, garanciális és jótállási jogok, elállási jog.
Internetes szolgáltatásokból (online előfizetések, digitális szolgáltatások, online árverések, internetes játékok) eredő szerződéses panaszok.
A légiközlekedésben résztvevő utasok jogai, a légiközlekedés feltételei (járatkésés, járattörlés, visszautasított beszállás, elveszett poggyászok, speciális szolgáltatások, foglalási feltételek).
Hagyományos, üzletben történő vásárlások (hibás teljesítés, garanciális-jótállási jogok.
Szállásfoglalás, a szállás minősége.
Utazási szerződések, utazási csomagok.
Autóbérlés.
Elektronikus hírközlési szerződések.

Győztes ügyek

Ilyen sikeres ügy volt egy francia légitársaság járatának törlése, hosszú késése miatt utasnak járó átalány kártalanítási és költségtérítési igény intézése. Megtörtént, a holland szállásközvetítő oldalt üzemeltető vállalkozás többszörösen terheli meg a fogyasztó bankkártyáját.

Hasonlóképpen járt el egy olasz hotel, amely a foglalás ingyenes lemondhatósága ellenére megterhelte a fogyasztó bankkártyáját,

Egy osztrák utazásszervező pedig nem az utazási szerződésnek megfelelően teljesítette az utazási csomagban foglaltakat, alacsonyabb kategóriájú hotelt biztosított, a légi járat menetrend módosulása miatt pedig rövidebb lett a nyaralás és az utas teljes joggal díjcsökkentést kért; megkapta.

Ám akadt gond cseh webshopból vásárolt műszaki termékkel, meghibásodott, és egy román webáruház is a fogyasztó elállási jogának gyakorlása után nem fizette vissza a termék vételárát és a szállítási költséget,

Egy spanyol online szolgáltatás pedig minden figyelemfelhívás nélkül, automatikusan megújította az előfizetést, pedig erre nem volt jogalapja.

Magyar fogyasztó versus német busztársaság. Megsérült a bőrönd, ám a vállalkozás elutasította az igényét arra hivatkozással, hogy a sérülést a sofőrnek vagy az ügyfélszolgálatnak azonnal kellette volna jeleznie, és ennek okán a sérülés keletkezésének körülményei nem tisztázhatóak. De itt is happy end lett a vége.

Sok munkát hozott a koronavírus járvány, a hálózat magyar tagja kiemelt szerepet töltött be az útlemondásokkal kapcsolatos pénz visszatérítési tanácsadásban, és egyeztetett légitársaságokkal, szálláshelyekkel.

Ha nincs egyezség

A sikertelen ügyekben még segíthet egy békéltető testület, egy alternatív vitarendezési eljárás, illetve végső esetben jön a jogi út, egy polgári peres, vagy nem peres eljárás.

Bizonyítani és bizonyítani

Ebben a körben minden jól jöhet: szerződés, visszaigazolás, számla, nyugta, bankszámlakivonat a fizetésről, jegyek, jogilag legyen alátámasztva a panasz.

Így célszerű a bizonyíthatóság érdekében megőrizni minden dokumentumot, így a levelezést, valamint csomag kézhezvétele vagy feladása esetén a kibontást/csomagolást fényképekkel dokumentálni, adott esetben egy minőségi kifogás esetén a készülék hibás működéséről videót készíteni.

A határon átnyúló panasszal fordulók száma évről évre növekszik. A rendezés négy szereplő együttműködését igényli: van a fogyasztó, a fogyasztó lakóhelye szerinti Európai Fogyasztói Központ, a vállalkozás székhelye szerinti Európai Fogyasztói Központ, valamint az érintett külföldi vállalkozás.

A tapasztalatok szerint összességében a jogilag megalapozott fogyasztói panaszok 60-65%-a sikeresen rendeződik az EFK és külföldi társközpontjai közreműködésének köszönhetően. Évente tízmilliós nagyságrendben sikerül visszaszerezni pénzt, van, aki "csak" 300 ezer forintos repülőjegy árát kapja meg, de ez a segítség is jól jöhet.