A napokban 22 tonnányi olyan, gyógyhatásúként hirdetett terméket semmisített meg a rendőrség, amelynek nem volt forgalomba hozatali engedélye, sőt alkalmazhatósága sem volt igazolt, és fogyasztása akár egészségkárosodást is okozhatott volna – közölte honlapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Két évvel ezelőtt indult nyomozás különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban.

A csodaszerként hirdetett termékeket ugyanis elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták az érintettek hozzájárulása nélkül.

Ismert arcokkal megbízhatónak tűntek a termékek

A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban a reklámozott termékek köre

 

 

Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Nagyon gyakran megtévesztik a fogyasztókat

Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést, a büntetőeljárások mindegyike a fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt indult.

Van olyan eljárás, amelyben a nyomozók már konkrét céghez is eljutottak, és a kutatások során mintegy 150 raklapnyi terméket foglaltak le.

Van benne természetes hozzávaló, de a gyógyhatást hiába várják

A 130 fajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a termékek többségéről azt állapította meg, hogy bár természetes, növényi eredetű komponenseket tartalmaznak, de a forgalmazók által ígért hatások kiváltására alkalmatlanok.

Az ilyen típusú, ismeretlen forrásból származó készítmények fogyasztásának legfőbb veszélye az, hogy ha egy betegség esetén a már beállított gyógyszeres kezelést felfüggesztik, az a szervezetben akár súlyos és életveszélyes következményekkel is járhat.

A KR NNI és az NVSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne vásároljon ismeretlen eredetű és összetételű, be nem vizsgált, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező termékeket.