A hvg.hu-nak a riasztásról a szervezet szóvivője, Győrfi Pál azt írta,

a hívást fogadó mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet 2-es prioritási kategóriába sorolta (az 1-es prioritás jelenti a közvetlen életveszélyt, amely azonnali mentőriasztást von maga után).

Hozzátette, mivel a bejelentő nem a beteg mellől, hanem egy másik településről telefonált, ezután a mentésirányítók telefonon felhívták a beteg mellett tartózkodó hozzátartozót annak érdekében, hogy pontosíthassák, kiegészíthessék a beteg aktuális állapotára vonatkozó információkat. A mentőegység indításakor a hozzátartozók a hívást lemondták, más járművel kórházba szállították a beteget.

Győrfi Pál bejelentette,

a mentésirányítók szakmai döntésének megfelelőségét vizsgálják.

A Rádió1-nek ma reggel azt mondta, a vizsgálat során megnézik, mi hangzott el, milyen tünetekről számoltak be, a mentésirányító döntése helyes volt-e, megalapozott volt-e vagy azonnali életveszélynek kellett volna minősítenie.

Hozzátette,

nem számít ilyen esetekben, hogy az egész ország kedvenc színészéről és egy híres emberről van szó. Sajnos vagy hála istennek az a válasz, hogy nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban, gondoljunk csak bele, ha van egy nagy baleset, ahol van öt sérült, és van köztük híres ember meg nem híres ember. Annak kell döntenie, hogy ki van súlyosabb állapotban.

Győrfi Pál elmagyarázta, hogy adott mentőegység számmal kell gazdálkodniuk, ezért az sem működik, hogy minden hívás azonnali életveszélynek minősüljön.

Gyakorlatilag hamar elfogynának a mentőegységek, és ha egy gyerekgázolás történik vagy egy újraélesztés, akkor oda nem fogunk tudni küldeni kocsit.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán reagált az esetre és a mentőszolgálat válaszára. Szerinte

már a 2012-es Országos Mentőszolgálat által kiadott Minőségügyi Kézikönyv Mentésirányítás Tevékenységének Szabályozása című része is tartalmazza, hogy mely kórképek tartoznak az egyes és mely kórképek a kettes prioritási körbe.

már a 2012-es Országos Mentőszolgálat által kiadott Minőségügyi Kézikönyv Mentésirányítás Tevékenységének Szabályozása című része is tartalmazza, hogy mely kórképek tartoznak az egyes és mely kórképek a kettes prioritási körbe.

Zárójelben hozzáteszi,

ezt a kézikönyvet azóta nyilván többször feldolgozták már, de az alapja ugyanaz kellett, hogy maradjon, hiszen ebben az orvostudomány nem változott, a fulladás továbbra is közvetlen életveszély jele lehet, ahogyan a tudatzavar is.

Bár nem ismerhetjük sem a bejelentést és a segélykérést magát, sem az arra adott azonnali válaszokat, azonban a hozzátartozó az RTL Híradónak egyértelműen elmondta, hogy a beteg fulladását és a tudatzavarát (a félrebeszél az ez a kategória) egyértelműen jelezték — teszi hozzá a szakértő.

Így, amennyiben ez valóban így történt a P2-es prioritási besorolás, azaz a késeltetett mentő küldése egyértelműen hibás döntésnek tűnik, még a Mentőszolgálat saját protokollja szerint is.


A család reggel közleményben tudtatta, hogy kórházban ápolják Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművészt, állapota súlyos, de stabil.

Gálvölgyi Jánost május 10-én, szerdán délelőtt a család szállította kórházba, miután súlyos légzési panaszok léptek fel nála. Kiemelték, hogy a SOTE klinikáján gondos orvosi ellátásban részesül. Hangsúlyozták, hogy a színművész állapota súlyos, de stabil.

Mint írták, amennyiben Gálvölgyi János állapotában változás állna be, tájékoztatni fogják a közvéleményt. A színművész a közeljövőben tervezett előadásait lemondja.

Átalakítják az egészségügyet, hogy többé ne legyen betegségügy

2023 nagy kihívása a magán- és az állami szektor szabályainak tisztázása lesz. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta, egy népegészségügyi programon dolgoznak. Bővebben>>>