Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Romániából Magyarországra irányuló gázszállításoknak a hosszú távú magyar−orosz gázszerződésre gyakorolt hatásainak felmérése csak a konkrét megállapodások függvényében lehetséges − közölte a Gazprom Export a Napi Gazdasággal. A Gazprom román és magyar partnereivel is hosszú távú ellátási szerződéseket kötött, így az egyéb, a két ország között születő megegyezés "nem valószínű", hogy érinti a korábbi megállapodásokat, a román−magyar gázüzlet a két ország ügye az orosz cég szerint. Romániából már idén elindulhat a gázszállítás Magyarországra, a kezdeti alacsonyabb mennyiség után 2016-tól a lakossági fogyasztás felének megfelelő volumen is érkezhetne a vezetéken keresztül (Napi Gazdaság, 2013. augusztus 29.), szakértők szerint azonban egyelőre inkább csak elméleti lehetőségről van szó. A magyarországi rendszer-üzemeltető FGSZ Zrt. a román−magyar vezeték 2010-es átadásától napjainkig 1,1 milliárd köbméter földgázt szállított ki Romániába, idén július 1-jétől pedig 11 millió köbmétert Magyarországra.

A magyar−orosz hosszú távú gázszállítási szerződés 2015 végéig érvényes, azzal pedig, hogy az állam átveszi az E.On magyarországi gázüzletágát, a 2016-tól érvényes szerződésben már az MVM Zrt. lehet az orosz fél tárgyalópartnere (a magyar hosszú távú gázszerződés 2005-ben került az E.Onhoz, amikor a német cég többségi részesedést vásárolt a Mol Nyrt. gázüzletágában). Bár szakértők korábban lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy egy évekre szóló gázszállítási szerződés megfelelő tárgyalása alapesetben is éveket vesz igénybe, a jelek szerint egyelőre nem történtek lépések a 2016-tól érvényes magyar−orosz kontraktus ügyében. A Gazprom Export szerint ehhez elegendő idő áll még rendelkezésre, ráadásul egyelőre nem is lenne értelme a komolyabb tárgyalások megkezdésének, jelen pillanatban ugyanis nem lehet megítélni, hogy a piacok milyen állapotba kerülnek majd a szerződés kezdő időpontjára, 2016 elejére. Az MVM korábban azt közölte, a − hivatalos − tárgyalások a gázüzletág átvételét követően indulhatnak el. A GVH és az energiahivatal jóváhagyását követően papíron október elsejétől kerülhet MVM-tulajdonba a két E.On-cég, a teljes technikai integráció azonban várhatóan az év végéig elhúzódik.

A Gazprom által idén augusztusban Európába exportált földgáz ára 375 dollárra csökkent ezer köbméterenként a január−május közötti időszakban megállapított 400 dollárról, az orosz cég a korábbi hírek szerint azzal számol, hogy az Európának szánt földgáz átlagára idén 370−380 dollárra esik a tavalyi 402 dollárról ezer köbméterenként. A Gazprom Export ezzel kapcsolatban lapunkkal azt közölte, az átlagárak egy matematikai formula eredményeként állnak elő, ezekből azonban nem lehet következtetéseket levonni egy-egy konkrét piac vonatkozásában.