Összesen 30 milliárd forintot tesz ki az elmúlt két évben az óvodák és bölcsődék felújítására, illetve új épületek felhúzására elérhető pályázati források összege − ezek java része százszázalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatás. A legnagyobb támogatást az észak-magyarországi régió kapta, 6,4 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy itt a legrosszabb a bölcsik ellátása. Szintén jelentős, 3,5 milliárdos kerettel gazdálkodhatott az észak-alföldi régió, 2,5-et kapott Dél-Alföld, 1,6 milliárdot Közép-Magyarország, egy-egy milliárdot pedig Dél- és Nyugat-Dunántúl. Ebből a forrásból összesen nagyjából 120 projekt megvalósítása reális. Az egyes fejlesztések jelentősen eltérhetnek egymástól, van, ahol csak férőhelybővítésről volt szó, ám teljesen új beruházás is akadt − például Ürömben, ahol korábban nem volt bölcsi −, illetve egyéb kiegészítő fejlesztések, például konyhák kialakítása. Ennek fényében az egyes projektek értéke is jelentősen szóródott, száz-, de akár 250 millió forint is lehetett a végösszeg. A 2012 közepén lezárult pályáztatást követően a közeljövőben akár több tízezer férőhellyel is bővülhetnek a bölcsődék.

Az óvodákra is 14,5 milliárd forint jutott. A TÁMOP programok keretében összesen ötmilliárd forint állt rendelkezésre, ebből egyet kapott a központi régió, négyet az összes többi. A regionális operatív programok révén 9,4 milliárd forint vált erérhetővé. Utóbbi volt az értékesebb, a majd tízmilliárd forintból több mint ötven projekt vált megvalósíthatóvá, a TÁMOP-os keretből viszont több száz fejlesztésre nyílt lehetőség.

A klasszikus ovi és bölcsi mellett a családi, vállalati napközik kialakítására is lehetett pályázni. Családi napközikre a fejlesztési időszakban 2,5 milliárd forint forrás jutott 77−150 projekre. Vállalati és intézményi napközikre pedig 40−75 program keretében egyenként 10−50 millió forint jutott.