Jövőre 1,206 millió forintra emelkedhet a rehabilitációs hozzájárulás mértéke a mostani 964,5 ezer forintról − igaz, húszról 25 főre nő a létszám, ami után ezt meg kell fizetni. Ez nem akkora emelés, mint az idei, amikor hozzávetőleg 7-8 szorosára nőtt a járulék összege, így érdemi nyomásgyakorló hatása sincs − mondta a Napi Gazdaságnak Kiss Judit, a Manpower Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az újabb emelésnek meglehet viszont az a kellemetlen hatása, hogy számos, eddig legálisan működő vállalkozás úgy dönt, nem éri meg folytatni a tevékenységét, esetleg csak külföldre, vagy inkább a szürke-fekete zóna felé tolja a munkavállalók egy részét − tette hozzá Zsoldisné Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Szerinte elhibázott lépés, hogy nem tevékenységalapon differenciált a járulékfizetési kötelezettség − egy ipari alpinistákat foglalkoztató céget például automatikusan fizetésre kényszerít a szabályozás.
Az emelés lényegében a foglalkoztatás bővítése ellen hat − tette hozzá Csaposs Noémi. A 25 fős létszám a nagyvállalatok számára egyenlítheti ki csupán az emelést, a kisebb és közepes cégeknél ennek sok hatása nem lesz.

Jövőre 241,5 ezer forinttal emelkedhet a hozzájárulás

A munkaadók szerint az is komoly problémát okoz, hogy egyelőre nincs elég munkára képes és dolgozni is akaró megváltozott munkaképességű munkavállaló a piacon. A rehabilitációs hozzájárulás idei emelése nyomán a vállalkozások egy része komoly keresletet támasztott, és fel is szívta a dolgozni akaró munkavállalókat. A többi, munkapiacon lévő megváltozott munkaképességű dolgozó és a munkaadók egymásra találását azonban meglehetősen sok tényező akadályozza. Fizikai alkalmassági és képzettségbeli problémák mellett gyakori, hogy a munkaadó tevékenységéből adódóan nem tud érdemben ebből a körből toborozni: veszélyes üzemnek minősül, döntően fizikai munkára épül az általa kínált munkakör vagy speciális képzettséget, szaktudást igényel még az irodai munka is. Ráadásul az ehhez kapcsolódó járulékos költségeket, mint az akadálymentesítés, illetve egyéb vesződséget aligha vállalják a cégek, járulékemelés ide vagy oda.