Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közismert, a háziorvosok életét a februárban bevezetett új, az OMSZ által irányított ügyeleti rendszer is nehezíti. Egyelőre még nem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák. Arról, hogy pontosan hány háziorvos szerződött a feladatra, az OMSZ nem ad pontos adatokat.

Ahogy azt megírtuk, a MOK küldöttgyűlésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását tegyék letétbe.

A MOK szerint akár 4500 orvosi is dönthet úgy, hogy letétbe helyezi a szerződését.

Kincses Gyula a MOK elnöke az új ügyeleti rendszerről elmondta: nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollégák ennek a felmondását teszik letétbe. Ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat – véli a MOK elnöke.

Budapesten 4,3 százalékos orvosi munkaerő hiányt mért a statisztikai hivatal, nemzetgazdasági szinten az üres álláshelyek aránya 2,3 százalék volt 2021-ben. A legnagyobb szakemberhiánnyal a nyugat-magyarországi ellátók küzdenek, Győr-Moson-Sopron, Zala és a Vas megye is a top 10-ben van.