Sok beteg aggódik, mert nem kapni a gyógyszertárakban az egyik legismertebb szorongáscsökkentőt - számolt be erről az RTL. Egy Baranya megyei patikában sokszor már a helyettesítő készítményből sem kapnak utánpótlást. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a készítmény külföldi gyártóhelyén van probléma. Ezért csaknem 20 európai országban akadozik a szállítás.

A szorongáscsökkentőt már az interneten is keresik a betegek, az egyik legnagyobb internetes fórumra egy elkeseredett beteg azt írta: december óta nem tudja kiváltani a gyógyszerét.

Már a helyettesítő készítményhez is nehezen lehet hozzájutni, mondta Alekszovics Adrienn gyógyszertári szakasszisztens. Kiemelte: a népszerű szorongáscsökkentőnek a helyettesítője is hiánycikk, és rengeteg olyan gyógyszerkészítménnyel találkoznak, aminek nem csak a generikuma, hanem a helyettesítője sem kapható.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt közölte, hogy a hiányt „külföldi gyártóhelyi probléma okozza”, ami jelenleg 17 európai országot érint. A hatóság szerint a gyógyszer fél milligrammos kiszerelése április elején érkezett, ám a készletek a felvásárlás miatt kifogyóban vannak. A 2 mg-os hatáserősségű gyógyszert pedig várhatóan április 21-e után szállítja a gyártó.