Január 1-jétől kettéválik a budapesti Honvédkórház – értesült a Népszava. Mégpedig úgy, hogy az egészségügyi intézmény egyik része Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház néven folytatja pályafutását, és a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium fennhatósága alá fog tartozni.

A másik felében, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ részében megmaradnak a katonakórház bizonyos funkciói, amelyek ellátják a NATO feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket.

A zavart az okozza az erőben a lap szerint, hogy a Honvéd kettébontásáról egyelőre csupán a katonai státuszú dolgozók kaptak tájékoztatást, a civil alkalmazottak pedig még az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket az átalakulásról, illetve arról, hogy ez milyen formában érinti őket.

Egyelőre csupán annyit tudnak az érintettek, hogy január 15-ig kézhez kapják az új munkaszerződésüket, és csupán öt napjuk lesz arra, hogy aláírják. Aki nem fogadja el az új szerződést, annak már másnap megszűnik a honvédos munkaviszonya.

A betegek is megérzik a Honvédkórház átalakulását

A betegek a kórház szétdarabolásából annyit fognak érezni, hogy január 1-jén vasárnap 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel a Honvédkórházban, mert ebben az idősávban üzemelik be az átszervezés miatt szükséges új informatikai rendszert.

A kórházban már bent fekvő betegeket az átállás ideje alatt is ellátják.

Az új betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ más intézményekhez küldi: a sürgős eseteknél az Országos Mentőszolgálat munkatársai találnak majd megfelelő helyettesítő ellátót. 

Megszólalt a Honvédkórház átalakításáról a HM

 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) azóta szombaton napközben közleményben erősítette meg a Honvédkórház átalakulásának hírét.

 

A HM arról tájékoztatott, hogy a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő személyi állomány és a kapcsolódó infrastruktúra is átkerül az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórházhoz, így a gyógyító tevékenység folyamatossága nem szakad meg. 

 

A felálló új intézmény jövő év január 1-től átveszi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ korábbi területi ellátási kötelezettségét, illetve továbbra is ellátja a honvédelmi rendszerhez kötődő igényjogosultakat.

 

A tájékoztatás szerint az átalakítások után a Magyar Honvédség szervezeteként fennmarad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja.

 

Annak érdekében, hogy a védelemegészségügy jelenleg is meglévő magas szakmai színvonalának további fejlesztése is biztosított legyen, a honvédelmi miniszter 2022 decemberében döntött az egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztások és munkakörök meghatározásáról, amelyek szükségesek a Magyar Honvédség egészségügyi feladatai zavartalan ellátásához

 

– szerepel a HM hivatalos tájékoztatójában.

 

Mint írták, a Magyar Honvédség a jövőben is támogatja a civil egészségügyi ellátást, így az egészségügyi munkakörű katonák a továbbiakban is segítik az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház feladatainak ellátását.