Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját. Szerinte Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint ötvenmilliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására − tudósított az MTI. Az országnak szüksége van erre a harmincezer emberre, mert hozzájárulhatnak a biztonsághoz − jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor, a hétvégén megjelent eltérő értelmezésekkel szemben bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik indítványuk, amely szerinte egy diszkriminatív rendelkezést számol fel. Kitért arra is, azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat. A Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítás a frakcióvezető állításával szemben a teljes korhatárt el nem ért nyugdíjas körre kiterjed. Az alkotmánymódosítás önmagában nem von meg ellátást, hanem arról rendelkezik, hogy a jövőben alkothat ilyen értelmű törvényt a parlament − ebben kell szabályoznia a részleteket.

Lázár sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk, hogy a hatályos alkotmány tegye lehetővé, hogy a rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak. A kormány néhány héten belül döntést hoz a nyugdíjkérdésben és benyújtja a részletes szabályokat tartalmazó előterjesztéseket − közölte a frakcióvezető. A körülbelül tízezer érintett katona esetében még mérlegelés kérdése, hogy mit fog tenni a kabinet − fűzte hozzá.