Az elmúlt évben a családi házukat értékesítők voltak a legkiszolgáltatottabbak, hiszen mindössze a forgalom 7,5 százalékát tette ki a házak adásvétele, s a tranzakciók sokszor csak erős alkukkal valósultak meg − derül ki a Duna House (DH) elemzéséből. Fővárosi családi házakból a DH a XVII. kerületben adott el a legtöbbet, itt az egyik legalacsonyabb, 165 ezer forint körüli a négyzetméterár. Az átlagméret 100 négyzetméter volt, szemben a második helyen álló XXII. kerülettel, ahol már átlagosan 133 négyzetméteres ingatlanokra költöttek, négyzetméterenként 200 ezer forint fölött. Hasonló a fajlagos ár a XV. kerületben, de itt a kisebb, 90 négyzetméter alatti ingatlanokat keresték.

A fővárosban minden negyedik eladott lakás panel volt, a két legforgalmasabb kerületnek a III. és a XIV. kerület bizonyult, amelyek együttvéve kitették a teljes panelpiac egyharmadát. Átlagáraik is hasonlóan alakultak, mindkét kerületben 170 ezer forint körül vették a négyzetmétereket. Harmadik helyen a IV. kerület végzett, minden tizedik eladott panel itt talált új gazdára, 165 ezer forint körüli négyzetméteráron. A negyedik legforgalmasabb kerület − a XI. − egyben az egyik legdrágább a maga 201 ezer forintos fajlagos árával.

Legkönnyebb a téglaépítésű lakások eladóinak a helyzete, Budapesten ezekből adták el a legtöbbet, a toplista élén a XIII., a XIV. és a VII. kerület áll, de nem sokkal marad le a XI., a VIII. vagy a IX. kerület sem. A keresett méret hasonló − 50−54 négyzetméter −, az átlag négyzetméterárakban viszont jelentős a különbség. Míg a XIII. kerületben 285 ezer, a VII.-ben már csak 226 ezer, a XIV.-ben a kettő közötti, 255 ezer forint volt egy négyzetméter ára. A legforgalmasabb régiók közül a legdrágábbnak a XI. bizonyult, ahol a téglalakásokat közel 320 ezer forintért vásárolták. A vizsgált időszakban minden tizedik téglalakás ebből a kerületből cserélt gazdát. Az elemzők idén hasonló forgalomra és árakra számítanak.