Nincs hatással az AES Borsodi Energetikai Kft. erőmű-bezárási döntése a cégcsoport érdekeltségébe tartozó harmadik, Tiszaújvárosban található, 900 megawattos Tisza II. erőmű sorsára. Itt elbocsátások sem várhatóak, sőt az AES az erőmű bővítésére és modernizálására törekszik − tudtuk meg a vállalattól. Az AES a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű Tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő berentei Borsodi Erőmű működését.
A leállításról szóló döntéshez az AES szerint legnagyobb mértékben az járult hozzá, hogy az áram ára a legmagasabb szinthez viszonyítva kevesebb mint felére csökkent, emellett az alapanyagok (a szén és a biomassza) ára pedig az inflációt sok esetben jelentősen meghaladó mértékben emelkedett, de a szén-dioxid-kibocsátási költségek növekedése is jelentősen csökkentette az üzemek versenyképességét. A döntés oka azonban a tulajdonos szerint az erőművek általános vesztesége volt, nem egy vagy két specifikus költségelem.
A két leállítandó erőmű elsődleges funkciója az áramtermelés, távfűtésben hasznosuló energiát nem állít elő, a jelenleg átalakítás alatt álló kötelező átvételi (kát) támogatás csak a Borsodi Erőműre vonatkozott. A két üzem értékesítéséről szóló tárgyalások folyamatban vannak, így még korai lenne pontos időpontot megnevezni a leállásokkal kapcsolatban, azokra a hatósági jóváhagyást követően, a jogszabályok által meghatározott módon és időben kerül majd sor. A potenciális vásárlókról titoktartási nyilatkozatára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a társaság.