December 10-ig lehetett volna ajánlatot tenni a Jóbai Gábor önálló bírósági végrehajtó által kiírt ingóságárverés keretében a Zelnik István által alapított Aranymúzeum 36 különleges műtárgyára, összesen mintegy 170 millió forint kikiáltási értékkel. Egy nappal az ajánlati időszak november 10-i kezdete előtt azonban lekerült a hirdetmény a Magyar Végrehajtói Kamara honlapjáról. Jóbai a Napi Gazdaságnak elmondta, a végrehajtást kérő megegyezett az adóssal (azaz Zelnik Istvánnal). Nem ez volt az első eset, amikor Zelnik vagy a 100 százalékos tulajdonában álló Magyar Indokína Társaság Kft. (MIT) ellen árverést kezdeményeztek a hitelezők, de eddig mindig − rendre az utolsó pillanatban − megszületett a megállapodás.

A tavaly szeptemberben megnyílt Andrássy úti magánmúzeumban eddig több mint 50 ezren váltottak jegyet, ám a 300 millió forint éves kiadást csak részben fedezik a bevételek − tudtuk meg Zelnik István alapítótól. A múzeum kialakítása Zelnik szerint 2,5 milliárd forintba került, ebből 1,7 milliárd forintot az épületet birtokló és a múzeumot kialakító MIT fedezett, felerészben pedig a Raiffeisen Bank hitele (a kft. Zelnik 100 százalékos tulajdonában áll.) A MIT idén mintegy 600 millió forint adósságot görgetve maga előtt nehéz pénzügyi helyzetbe került, magánszemélyeknek is tartozott. A cégbírósági adatok szerint augusztusban Zelnik 249 millió forintos tőkeemeléssel 1,42 milliárd forintra növelte a MIT alaptőkéjét.

Az alapító szerint jelenleg 150−180 millió forint kifizetetlen adóssággal rendelkezik a társaság, de a pénzügyi konszolidáció decemberre befejeződik − ennek jegyében született megállapodás az árverést kérő magánhitelezővel is (aki egyébként a Plusssz vitamintablettákat forgalmazó cég egyik tulajdonosa). A diplomata-műgyűjtő utalt arra is, hogy a volt üzleti partnerek közjegyzői okirat alapján a magánvagyonát képező műgyűjteményt tekintik fedezetnek, ezért állt elő az a visszás helyzet, hogy végrehajtó járt a múzeumban.

Zelnik augusztusban − a pénzügyi gondokról szóló hírek napvilágra kerülésével egy időben − került a közérdeklődés középpontjába, amikor bejelentette, kész visszavásárolni a Seuso-kincs nagyobbik felét, ha a magyar állam lemond tulajdoni igényéről. A Seusóval kapcsolatos érdeklődésünk elől most kitért a múzeumalapító, de annyit elmondott, hogy az állítása szerint több tíz millió eurós vételárra meglenne a fedezete.

A három évvel ezelőtt a Néprajzi Múzeumban bemutatott 27 aranymaszkra Zelnik kiviteli engedélyt kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól, a tárgyak már Svájcban várnak vevőre. A kollekció biztosítási értéke három éve 100 millió euró volt.