A kormány és a Magyar Bankszövetség közötti tárgyalások már lezajlottak, szakértői egyeztetések után a kabinet tervei szerint májusban véglegessé válik a devizahiteleseket segítő csomag − nyilatkozta Nagy Anna kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak. A szóvivő is megerősítette, hogy az adósokat három csoportba sorolnák (Napi Gazdaság, 2011. április 4.).

Az első két csoport (a rendben fizetők, illetve a nem reménytelen hátralékosok) számára is felajánlanák az önkéntesen igénybe vehető árfolyamplafont. Úgy tudjuk azonban, ennek mértéke a korábbi feltételezéseknél (190 forintos svájci frank) magasabb lenne. A technikai számlán − ezen tartanák nyilván a küszöböt meghaladó árfolyam miatti tartozásokat, amelyekkel így nem növekedne a havi fizetendő teher − esetleg felhalmozódó összegekre így nem vállalna túl nagy kockázatot az állam a garanciavállalásával. Ehhez egyébként még külön díjat is felszámítanának.
Úgy tudjuk, a használt lakások értékesítéséhez kétszázalékos állami kamattámogatást is tartalmaz a csomag, a mértékről és arról, pontosan kik is vehetnék igénybe, még nem született döntés. Ezt összekapcsolnák ugyanis a devizahitelek kiváltásával, amelynél a gyakorlati lebonyolítás okozhat gondot (fontosnak tartják, hogy a támogatás a megfelelő réteghez jusson el). Ilyen támogatást kaphatnának viszont egyértelműen azok a vevők, akik a 90 napon túli hátralékkal rendelkezők lakását vennék meg. Úgy tűnik egyébként, hogy ebben a kategóriában erőteljesen támaszkodnának a bankok átstrukturálási gyakorlatára, amikor például türelmi idővel, futamidő-hosszabbítással próbálja a finanszírozó legalább a fizetőképesség látszatát megőrizni. Nem véletlenül figyelmeztetett a jegybank ennek veszélyeire (Napi Gazdaság, 2011. április 21.).

A legnagyobb problémát azok jelentik, akiknél szociális okok miatt reménytelen, hogy egyhamar bármennyit is tudnának törleszteni. A nem menthető adósok lakását a bankoktól nyomott áron az állami eszközkezelő venné át, amely az ingatlanállományt önkormányzati kezelésbe adná. A lakások értékesítésére egyébként a bankokkal egyeztetve az előző csoportnál is lehetőség nyílik. Az erre eddig betervezett néhány tíz milliárd forint azonban elég kevésnek tűnik.

A kilakoltatási moratóriumot július elsejétől oldanák fel, de megszabnák, negyedévente hány ingatlant lehet elárverezni. A megállapodás része lehet még a közjegyzői díjak csökkentése és olyan szabályozások, amelyek a folyamatokat átláthatóbbá teszik.

Minden csoportban lehetőség nyílik a lakások értékesítésére