A finn Nokia "a munkaerő és üzletmenetének összehangolása" jegyében az év végére bezárja kolozsvári gyárát − jelentett be a cég tegnap. Az indok szerint az alacsonyabb termékkategóriájú készülékek gyártását a beszállítókhoz és a legnagyobb felvevő piacok közelébe koncentrálják, az ázsiai gyárak a méretükből adódó gazdaságosságuk és közelségük következtében nagyobb előnyt jelentenek.

Emellett átszervezés alá kerülhet a komáromi gyár is, bár a Nokia ezzel kapcsolatban nem fogalmaz konkrétan, csak azt közölte lapunkkal, hogy felülvizsgálja Salo (Finnország), Komárom és Reynosa (Mexikó) szerepét a hosszú távú gyártási tevékenységében. Ezeknek a gyáraknak várhatóan kulcsszerepük lesz az európai és az észak-amerikai okostelefon-gyártásban. Várhatóan ez a lépés 2012-ben hatással lesz a munkaerő létszámára, most azonban még nem lesz változás. A Nokia ezekben a gyárakban megkezdi a tárgyalásokat a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel, és előreláthatóan 2012 első negyedében jobb rálátása lesz a változás létszámra gyakorolt lehetséges hatására.

A komáromi gyárral kapcsolatos esetleges kedvezőtlen döntés jelentős mértékben érintené a magyar gazdaságot is, hiszen a gyár − a cégbírósági adatok szerint − tavaly 3,6 milliárd euró árbevételt ért el s termelésének csaknem száz százaléka exportra került. A társaság az elmúlt évben 18 millió euró adót fizetett, miközben adózott eredménye 112 millió euró volt. A foglalkoztatottság szempontjából sem elhanyagolható a cég jövője, a gyárban jelenleg körülbelül ötezer fő dolgozik.

A dolgozók mindenesetre emberséges elbánásra számíthatnak, legalábbis ez derül ki Yrjö Eskola, a komáromi Nokia gyár igazgatójának válaszaiból. Eszerint a dolgozók képviselőit már értesítették. "Szeretnénk nagyon nyíltak és őszinték lenni, amikor ezeket a fokozatos változásokat tervezzük, ezért bevonjuk a dolgozóinkat és a munkavállalók képviselőit az egyeztetésekbe, amint felmérjük az új szerep és a kapacitás szükségleteit."

 

Nokia Komárom Kft.-adatok (milliárd euró)
20092010
Árbevétel3,8633,649
Üzemi eredmény0,1170,116
Adózás előtti eredmény0,1150,129
Adózott eredmény0,1540,111
Forrás: cégközlés