Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt húsz évben a lengyel bútoripar jelentős sikereket ért el, és ma már a világ vezető exportőrei között tartják számon − mindössze Kína, Olaszország és Németország előzi meg. A látványos fejlődést jól mutatja, hogy az ebből származó kivitel értéke 1989-ben mindössze 147 millió dollár volt, míg ez a szám 2011-ben már elérte 6 milliárd dollárt. A bútoripar így napjainkban a feldolgozóipar egyik legversenyképesebb ágazata, amely az ország GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A lengyel bútorok fő piaca az EU országai, ide irányul a teljes kivitel 85 százaléka. A legnagyobb felvevőpiac Németország a maga mintegy 2,5 milliárd eurós értékével, de jelentős az export Franciaországba, a Cseh Köztársaságba, Nagy-Britanniába, Svédországba és Hollandiába is. (A németek a kivitelből 39 százalékkal részesednek, de még a holland export aránya is meghaladja a 4 százalékot.) A lengyel bútorok mind árfekvés, mind minőség tekintetében versenyképesek − nem véletlen, hogy az utóbbi években olyan piacokon is meg tudtak jelenni, mint Olaszország, Spanyolország vagy éppen az Egyesült Államok, sőt az ide irányuló export növekedett a legdinamikusabban. A lengyel bútoripar innovatív ágazat. A gyártók az értékesítés növelése érdekében komoly figyelmet fordítanak a designra és a termékfejlesztésre, és korszerű gyártási technológiát és anyagokat alkalmaznak. Ennek köszönhetően képesek a magas minőséget kedvező árral kombinálni, de a sikerben az is szerepet játszik, hogy komoly figyelmet fordítanak a marketingre. A már említett fejlődés ráadásul minden szegmensben jellemző volt az elmúlt években, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy egyre több gyártó mozdul el a magasabb igényeket kielégítő termékek irányába. Ez teszi lehetővé ugyanis a jövedelmezőség növelését, hiszen ezek esetében a hozzáadott érték jóval magasabb.

Lengyelország a PVC- és faablakok legnagyobb exportőre Európában.

Lengyelország a világ negyedik legnagyobb bútorexportőre Kína, Olaszország és Németország után az export értékét tekintve, míg az export tonnában kifejezett volumene alapján Kína után a második.

Lengyelország az IKEA-áruházakban értékesített bútorok legnagyobb gyártója a világon. Az IKEA árukészletének csaknem felét Lengyelországban gyártják.

Míg az innováció a technológiában, a kreativitás az emberi tényezők tekintetében biztosítja azt, hogy a lengyel bútoripar megállja helyét az igen erős nemzetközi versenyben. Több nemzetközi díj is bizonyítja, hogy a lengyel tervezőknek sincs okuk szégyenkezni, munkáik ma már exkluzív lakásokban, állami intézmények és nemzetközi szervezetek váróiban és irodáiban, valamint nagyvállalatok székházaiban is megtalálhatók.

Lengyel Bútoripari Kamara