Véget ért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) budapesti látogatásának első köre, a következő fordulóra szeptemberben kerül sor − árulta el parlamenti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő. Azt még nem tudni, mit és hogyan értékeltek a nemzetközi szervezetek szakértői, egyelőre ugyanis semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adtak az egyhetes vizit eredményéről, ahogy lapzártánkig a magyar delegáció vezetője, Varga Mihály sem szólalt meg.

A hallgatásnak több oka is lehet, például hogy a tapasztalatok kiértékelése időigényes, majd csak a washingtoni és brüsszeli szakértőkkel való konzultáció után teszik közzé. Az okok között szerepelhet azonban a tranzakciós illeték ügye is: az ECB kedden erős nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kivetik a terhet a jegybankra is és tegnap az EB-nél is jelezték, hogy vizsgálják a monetáris finanszírozással kapcsolatos aggályokat.

Kép: MTI

A piacokat inkább meglepte, hogy Orbán Viktor értékelte az eddigi tárgyalásokat, és ahogy sejtelmesen fogalmazott: "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy látom, ők sem azok". A sajtótájékoztatón a miniszterelnök kitért a tranzakciós illeték miatti kritikára, mondván, az ECB-nek csak véleményezési joga van, de azt megvizsgálják majd. Orbán annyit árult el a tárgyalásokról, hogy valóban nagyok a nézeteltérések, példának azt említette: az IMF szeretné elérni, hogy a magyar bankrendszer nyereséges legyen, míg a kormány inkább a munkahelyeket védi, ezért a 300 milliárdos gazdaságélénkítő programból nem enged. Sőt, a kormányfő külön kiemelte, hogy a jegybanknak is képesnek kell lennie a költségvetés számára szükséges források előteremtésére.

A piacon negatívan értékelték, hogy a magyar miniszterelnök a feltehetően a monetáris finanszírozás tilalma alá eső illetékkivetéshez ragaszkodik, a sajtótájékoztatót követően érezhetően gyengült a forint, és fölfelé mozdultak az állampapírhozamok. A piac inkább az IMF/EB első hivatalos reakcióira vár, bár a korábban a gyors megállapodásra alapozó eufória már a héten elkezdődött kiárazódni − mondta el lapunknak Nagy Bertalan, az Equilor privát banki üzletágának vezetője.

Nagy kiemelte, hogy az eufória idején jó 80 bázispontot ereszkedtek a hosszú hozamok, ám az elmúlt szűk egy hétben ebből 50-et visszavettek, miután kiderült, nehéz ügy lesz a megállapodás. A szakember szerint egyértelműen negatív, hogy az IMF egyelőre hallgat, ami valószínűleg azt jelenti, hogy valami nem tetszik nekik. Feltehetőleg a tranzakciós illetékről lehet szó, de erről majd szeptemberben adhatnak ki konkrét hivatalos kommentet. Nagy úgy látja, folytatódni fog a kiárazódás, ami mind a forintot, mind az állampapír-piaci hozamokat fölfelé nyomhatja. Ráadásul most úgy tűnik, hogy legalább még féléves csúszás lesz a megállapodásig, vagyis akár év végéig, a jövő év elejéig fokozódhat a nyomás a magyar piacon.

A folytatással kapcsolatban sem hangzott el tegnap sok konkrétum, a miniszterelnök csak arra utalt, hogy most nem a magyar térfélen pattog a labda. Orbán "helyzetösszesítést" vár a nemzetközi szervezetektől, amelyben pontokba szedik, szerintük mit kell változtatni a gazdaságpolitikán és véleményt mondanak a 2013-as büdzséről. Ezekre a kormány szeptemberben fog érdemben válaszolni.