Novák Katalin a közösségi oldalán osztotta meg, hogy milyen ajándékokkal készül III. Károly koronázási ünnepségére. Szombaton ugyanis a magyar köztársasági elnök is ellátogat a brit uralkodó, III. Károly és felesége Kamilla koronázására.

III. Károly és felesége, Kamilla koronázása szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban 2200 meghívott vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében.

Megingott a királyság intézményébe vetett bizalom, népszavazással dönthetnek a britek?

II. Erzsébet királynő halála és III. Károly király trónra lépése óta jelentősen nőtt azoknak a brit állampolgároknak a száma, akik pártolják a referendumot, amelyen a brit királyság sorsáról döntenének. Mindeközben a hétvégi koronázási ceremónia idején befolyó többletbevételt akkorára becsülik, hogy az hétszer is fedezni tudná a koronázás költségeit. Bővebben>>>

Milyen csecsebecséket kap a király Novák Katalintól?

Az első koronázási ajándék, amelyről Novák Katalin beszámolt hivatalos Facebook-oldalán, az egy Marton László által tervezett kisebb méretű lovasszobor. 

Azért a lovasszoborra esett a köztársasági elnök választása, mert, mint kifejtette, „közismert, hogy III. Károly király szenvedélyesen szereti a lovakat”. Marton László magyar szobrászművész több alkotását is őrzik a király gyűjteményében.

A néhai Marton László, a XX. századi magyar szobrászat egyik legjelentősebb alkotója pedig Károly király barátja volt. Marton vendégeskedett is az akkori trónörökösnél, aki megnyitotta a művész egyik angliai kiállítását is. Ezért esett a választásom Marton lovas kisplasztikájára

– fűzte hozzá az államfő.

Ezen túl egy fotókötet és egy-egy pár túrabakancs is bekerül a királyi ajándékcsomagba.

Burger Barna a The Blue Rambler, magyarul Kékvándor című fotókötete és a III. Károly és Kamilla névjelével gravírozott két pár Mauna túrabakancs is bekerül az ajándékkollekcióba – közölte a Blikk a Köztársasági Elnöki Hivatal válaszát. 

A 2017-ben elhunyt fotóművész Burger Barna 23 éven át volt Orbán Viktor hivatalos fotósa. Az alkotó hosszasan küzdött egy ALS nevű izomsorvadásos betegséggel, amely egy idő után kerekesszékhez, majd ágyhoz kötötte. A Kékvándor című kötet a művész Kéktúrát bejáró képeit tartalmazza.

Nemrég a pápalátogatásra is ajándékokkal készült a köztárasági elnök. Novák Katalin andocsi Mária–kegyruhát ajándékozott Ferenc pápának. A kegyruha mellett személyesen sütött házi sajtos rudakat is, amivel a Sándor-palotában megkínálta a pápát.