A Sziget Kft. többségi − 51 százalékos − tulajdonosai megkapták az OTP Banktól a kisebbségi csomag felvásárlásához kért kölcsönt, s pénteken át is utalták az összeget az Est Media Nyrt.-nek − tudta meg lapunk. A tranzakció lezárása után ismét Gerendai Károlyék kezébe kerül a Sziget csaknem száz százaléka. Az ügy előzménye, hogy az Est Media Nyrt. meg akart válni tulajdonrészétől, ám nem volt sikeres a befektetőkeresés, így az alapítók jelezték, hogy visszavásárolják a tőzsdei cég pakettjét, vagyis a szigeteseknek kellett kezesként fizetniük az Est Media helyett, hogy az időközben elzálogosított 49 százalékot kiválthassák. Gerendai és üzlettársa a csomagért 675 millió forintot fizettek, vagyis annyit, amennyivel az Est Media tartozik az UniCredit Banknak és a Wallis Zrt.-nek.

Gerendaiéknak érdekükben állt, hogy visszaszerezzék a cég fennmaradó hányadát, amihez azonban hitelre volt szükségük. Az Est Mediának ugyanakkor kétéves visszavásárlási opciója marad a 49 százalékos hányadra. A tranzakciót követően a Sziget szavazati jogának 98 százaléka kerül egy kézbe − két százalék az Est Mediánál marad, két évig. Ez a tulajdonrész ugyanakkor nem érinti a vagyoni jogokat, hiszen csak szavazásra jogosít.

A tavalyi kétszázmilliós veszteség után idén pénzügyi szempontból is pozitívan zárt a Sziget Fesztivál. A többi rendezvény vegyesen teljesített. A Volt − a nézőszám alapján − gyengébb volt, mint egy évvel korábban, a Balaton Sound pedig hozta az előző évi formáját.