Két új modellel bővül az Electrolux jászberényi porszívógyárának termékpalettája − jelentette be kedden Henrik Bergström, az Electrolux-csoport ügyvezető alelnöke Jászberényben. Az egyik egy vezeték nélküli, prémium kategóriás készülék, ami eddig Kínában készült az Electrolux számára, emellett egy mini készülék gyártása is megkezdődik.

A gyár kapacitása 14 évvel ezelőtti indulása óta hatszorosára emelkedett, 2012-ben pedig Bergström szerint az előző évhez képest ötven százalékkal nagyobb összeget fordítanak a gépek, gyártóeszközök, szerszámok és szerelősorok fejlesztésére (a beruházás konkrét összegéről azonban nem kívánt nyilatkozni). Az idei az eddigi legnagyobb értékű befektetés a gyár életében. (Az MTI szerint az Electrolux-csoport idén mintegy 5 milliárd forintot költ beruházásra Magyarországon, ennek része a porszívógyár fejlesztése. A jövőben további fejlesztések várhatók Jászberényben az akkumulátoros modellek és a kis készülékek gyártásában.

A termékeket a stockholmi fejlesztési központtal együttműködésben fejleszti a cég, de a magyar termékfejlesztő mérnökök is képesek a teljes folyamatot levezényelni − mondta Lukáts Ákos, a jászberényi porszívógyár igazgatója. A gyártás 1998-as kezdetekor 150-en dolgoztak a porszívók gyártásán, jelenleg pedig hatszázan, köztük 103 kölcsönzött és száz fő szellemi munkaerő − tette hozzá Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. A gyártósorról öt másodpercenként gördül le egy új porszívó. Bergström a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, idén a tavalyinak megfelelő, kétmillió készüléket állíthatnak elő Jászberényben, a dolgozói létszám növelése nem szerepel a tervek között.